maanantai 4. elokuuta 2014

Aito ja alkuperäinen kolibrikakku (Hummingbird cake)

Hummingbird cake esiteltiin ihan ensimmäisenä Southern Living -lehdessä helmikuussa 1978. Siitä tuli hyvin nopeasti hitti. Kakku on hyvin suosittu ja pidetty. Hyväähän se onkin, niin hyvää, että nimestäkin on ollut paljon pohdintaa. Tiesitkö, että kolibrikakun englanninkielisen nimen puhutaan tulevaan siitä, että jokainen suupala saa sinut hymisemään nautinnosta? Toinen teoria kertoo kakun olevan niin makeaa, että se kelpaa kolibrillekin. (Hyvä pointti, sokeria voi vähän vähentää ohjeesta. Kunnioitan kuitenkin alkuperäistä ja kirjoitan ohjeeseeni sokerimäärän sen mukaan.) Kolmas teoria kertoo ihmisten pyörivän kakun ympärillä kuten kolibrit kukkien ympärillä.

Kakku on kyllä hyvää ja pidän siitä enemmän, kun se on hetken muhinut jääkaapissa. Annos on iso, joten kakun voi hyvin tehdä puolikkaana annoksena. Itse tein niin ja siitä tuli varsin riittävä kakku.


Kolibrikakku

7 dl jauhoja
4,5 dl sokeria
1 tl suolaa (laitoin vain ripauksen, alkuperäisessä ohjeessa on tuo 1 tl)
1 tl ruokasoodaa
1 tl jauhettua kanelia
---
3 kananmunaa kevyesti vatkattuna
3,5 dl rapsiöljyä
1,5 tl vaniljauutetta
1 prk ananasmurskaa ei valutettuna
2 kypsää banaania paloina
2,5 dl saksanpähkinöitä tai pekaanipähkinöitä rouhittuna

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoat. Sekoita isossa kulhossa yhteen kuivat aineet jauhoista kaneliin. Lisää joukkoon loput aineet. Älä vatkaa, sekoita kevyesti tasaiseksi. Jaa taikina kolmeen kakkuvuokaan n. 26 cm halkaisijaltaan. Paista 175 asteessa 25-30 min tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Anna jäähtyä 10 minuuttia vuoissa, kumoa sitten.

(Tämä kolmeen kakkuvuokaan jakaminen tuntuu olevan hyvin yleistä amerikkalaisissa ohjeissa. Tuottaa vaikeuksia, tiedän. Puolikkaan annoksen paistoin vain kahdessa vuoassa ja hyvin toimi.)

Kuorrutus

400 g tuorejuustoa
225 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
900 g tomusokeria
2 tl vaniljauutetta

Sekoita juusto ja rasva keskenään. Lisää joukkoon tomusokeri ja vaniljauute. Vatkaa kunnes kuorrute on vaaleaa ja kuohkeaa.

Levitä kuorrutetta kakkupohjan päälle, laita seuraava päälle ja levitä kuorrutetta taas väliin. Päällystä kakku kuorrutteella ja koristele pähkinöillä.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...