sunnuntai 10. elokuuta 2014

Mustikkataskut

Rakastuin näihin mustikkataskuihin. Ne ovat suht helppoja tehdä ja niissä on väin vähän sokeria. (Ei puhuta rasvan määrästä mitään, eihän.) Taskut on näppärä syödä ja niitä voi pitää vaikka eväsruokana. Ne pystyy tekemään munattomiksi ja maidottomiksi tarvittaessa.

Iltalenkillä lähimetsissä näin vielä ihan mukavasti mustikoita. Niitä voi vallan mainiosti mennä poimimaan vielä. Mutta sienet. Voi surku kuinka kuivaa on. Muutama sadekuuro ei tilannetta vielä pelasta. Tänne Jyvässeudulle kaivataan paljon vettä. Monen päivän vesisade saisi ihanat kullankeltaiset kantarellit nousemaan, torvisientenkin aika alkaa olemaan ja herkkutattejakin kaipailen. Eräässä vakipaikassani kantarellin alkuja on vähän näkynyt, mutta voi kuinka halkeilevia ja pieniä ne kuivat rassukat ovat. Ei edes Neidin ja minun hyppimä sadetanssi ole tuonut kaivattua kosteutta tänne. Sadetanssia on tarvittu kasvimaan vuoksi.  Blogin Facebook-sivulta voit käydä katsomassa kasvimaakuulumisia kuivalta kesältä ja kerätä kenties muutaman vinkinkin lajikevalinnasta.


Pohja
250 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
230 g voita tai maidotonta margariinia
115 g creme fraichea (tai Tofutin sour supreme -valmistetta)

Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe. Nypi kevyesti joukkoon kylmä rasva. Sekoita nopeasti joukkoon creme fraiche ja vaivaa mahdollisimman vähäisellä määrällä taikinaksi. (Jos tällaista "voi"taikinaa vaivaa liian kauan, se sitkistyy.)

Laita taikina jauhotetulle pöydälle ja taputtele pötkyläksi.

Kaulitse pieneksi levyksi ja taita kolmesti. Käännä 90 astetta ja kauli taas. Toista tämä kolme kertaa. Laita sitten taiteltuna jääkaappiin ainakin tunniksi. Laita taikina muovin sisälle ettei se ota muita makuja.

Muutama vaihekuva:


Täyte

250 g mustikoita (puoli litraa)
50 g sokeria
2 tl sitruunamehua
2 rkl perunajauhoja

Keita mustikoita, sokeria ja sitruunamehua noin 5-10 minuuttia kohtalaisella lämmöllä sekoitellen. Anna jäähtyä tunnin verran. Sekoita joukkoon perunajauhot.

Päälle

kananmuna (vettä)
sokeria

Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä levyksi. Leikkaa se 8-10 suorakulmaiseen palaan. Laita levyn toiselle puolikkaalle täytettä. Voitele reuna kananmunalla tai vedellä. Painele tasku kiinni. Painele reunat vielä haarukalla. Voitele kananmunalla/vedellä ja ripottele päälle sokeria.


Paista 220 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes ovat kauniin kullankeltaisia. Mustikkataskujen perusidea on King Arthurilta.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...