torstai 11. syyskuuta 2014

Omenakakku

Rakastan niin syksyä. Monet kotimaiset raaka-aineet ovat parhaimmillaan, maku on kohdillaan ja usein vielä hintakin. Nyt kotimaiset omenat ovat vallanneet monen keittiön. Meillä niistä tehtiin ihanaa omenakakkua, hyvin helppoa sellaista. Isoin homma oli omenien paloittelu. Kanelinen kuorrutus on piste iin päällä, täyteläistä, mutta ei liian maistuvaa, jotta omenan aromi pääsee esille.


Kakku

275 g vehnäjauhoja
250 g sokeria
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 isoa kananmunaa
115 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
5 keskikokoista omenaa paloina tai kolme isoa
(1 dl pähkinärouhetta)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leivinpaperoi noin 35 cm x 25 cm x 5cm uunivuoka. Sekoita kaikki kakun ainekset keskenään. Taikina jää aika kuivaksi, mutta se on tarkoituskin, omenista sitten irtoaa nestettä lisää.

Kotimaiset omenat voi paloitella kuorineen niin halutessaan, ulkomaiset pitää kuoria. Käytä mielellään happamia lajikkeita. Taputtele taikina vuokaan jauhojen avulla.

Paista 175 asteessa 30-45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä.

Kuorrutus

200 g tuorejuustoa
50 g voita tai margariinia
100 g tomusokeria
1 tl kanelia tai maun mukaan

Vatkaa kuorrutuksen ainekset keskenään ja levitä kuorrutus kakulle. Koristele halutessasi esimerkiksi pähkinärouheella. Säilytä kuorrutettuna kylmässä, kuorruttamattomana huoneenlämmössä.

Maidoton versio kakusta syntyy käyttämällä maidotonta margariinia ja Tofutin sour supremea. Tosin kakku on tosi hyvää ilman kuorrutustakin, joten sitä ei ole pakko tehdä.




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...