tiistai 7. lokakuuta 2014

Spelttitortillat ja mango-avokadosalsaa

Olen jatkuvasti ja hyvin tietoisesti korjannut ruokavaliotani/ruokavaliotamme paljon terveellisempään suuntaan. Ajatus koko ajan lähemmäksi tulevasta rajapyykistä vanhenemisessa, on saanut minut tajuamaan, että hei hyvä nainen, alat oikeasti olemaan keski-ikäinen. Suomalaisella perimällä ei iäti voi mennä eteenpäin syöden mitä sattuu. Tähän päivään mennessä minulla ei ole ollut ongelmia mm. kolestrolin ja verenpaineen kanssa, mutta viisainta katsoa ettei niitä tulekaan. Eikä se muutaman kilon kadottaminenkaan pahasta olisi.

Tärkein mantrani on, että kohtuus kaikessa. Syön mielelläni herkkujakin, mutta yritän pitää ne kohtuuden rajoissa. Olen myös tajunnut, että herkutella voi terveellisestikin. Tässä on yksi uusista herkuistani, nimittäin spelttitortilla. Ai että, kun se on hyvää. Makua on enemmän kuin vehnäläpyskässä ja kaikki hyvät tortillan ominaisuudet löytyvät. Pehmeys ja helppo rullattavuus ovat jäljellä, vaikka vilja on muuttunut terveellisempään suuntaan.


Spelttitortilla
8 kpl

5,5 dl spelttijauhoja (hieno jauhatus, ns. kakkujauho)
0,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
1 rkl rapsiöljyä
2 dl melko lämmintä vettä

kaulimiseen reilusti spelttijauhoja

Sekoita kuivat aineet. Lisää joukkoon öljy ja vesi. Vaivaa taikinaksi. Jos taikina jää kovin löysäksi, lisää vielä joukkoon jauhoja. Peitä muovilla ja anna taikinan levätä puoli tuntia.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kaulitse reilusti jauhoja apuna käyttäen ohuiksi lätyiksi. Paista kuumalla ja kuivalla pannulla puolesta minuutista minuuttiin molemmin puolin. Kun tortillaan ilmestyy ruskeita pilkkuja paistopuolelle, on se aika kääntää. Peitä tortillat leivinliinalla odottamaan tarjoilua.

Huom! Älä käytä paistamiseen hyvää pinnoitettua paistinpannua tai pilaat pannusi. Pinnoitteet eivät kestä tyhjänä kuumennusta.



Sitten sitä salsaa vielä!

1 kypsä mango
1 kypsä avokado
1/2 punasipulia
1/2 punaista paprikaa
hyvää chiliä maun mukaan, käytin 'Brown large habaneroa'
puolikkaan limen mehu
persiljaa tai korianteria halutessasi

Silppua sipuli sekä chili pieneksi. Kuutioi mango, avokado ja paprika. Sekoita kaikki yhteen ja tarkista maku. Lisää halutessasi yrttisilppua, lisää limeä tai pippuria. Anna maustua tunnin verran jääkaapissa.


Salsa ja tortillat toimivat erittäin hyvin katkarapujen kuten kanankin kaverina. 





Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...