keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Irish coffee suklaakakku a.k.a Kope-kakku

Kuulin tarinan, jossa kerrottiin jonkun muusikon kakusta. Valmis torttupohja, joka kostutettiin reilulla kädellä halvimmalla viskillä ja koristeltiin valmiilla kermavaahdolla. Tätä herkkua oli sitten pitänyt kokeilla ja taru kertoo, että lopulta urheiden herkuttelijoiden jälkeen jopa harakat kiersivät kakun kaukaa. Tämän legendan kuultuani minun oli ihan pakko yrittää tehdä viskikakku. Siis sellainen, johon menee paljon viskiä, enemmän kuin pari ruokalusikallista kostutusliemeen. Irlantilaisesta kaffeesta nauttivat suklaan ystävät rakastavat tätä kakkua, jossa on kaikkea sopivasti - viskiä, kahvia, suklaata ja hmmm, vielä vähän lisää viskiä. 
Pohja 
150 g voita
150 g tummaa suklaata
1 tl vaniljauutetta
0,25 dl Jameson viskiä
---
150 g vehnäjauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
200 g fariinisokeria
---
2 isoa tai 3 keskikokoista kananmunaa
150 g creme fraichea

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Voitele ja jauhota 20 cm halkaisijaltaan oleva vuoka.

Sulata kattilassa miedolla lämmöllä voi ja suklaa. Sekoita joukkoon viski ja vanilja. Sekoita kulhossa jauhot, sooda, leivinjauhe ja fariinisokeri. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt voisuklaaseos. Lisää myös munat sekä creme fraiche. Sekoita nopeasti taikinaksi. Kaada vuokaan ja paista uunin alatasolla 60-75 min tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä vuoassa rauhassa.


Viskisiirappi kostutukseen

100 g sokeria
50 g vettä
1-1,5 dl viskiä (Jameson)

Kiehauta sokeria ja vettä niin kauan, että seos vähän paksunee ja alkaa olemaan hieman siirappista. Ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon viski. Anna jäähtyä.

Kahvitäyte

3 liivatelehteä
2 kananmunan keltuaista
0,5 dl sokeria, enemmänkin jos olet makean perään
0,5 dl hyvin vahvaa, kuumaa kahvia
2 dl vispikermaa löysänä vaahtona

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi kuumuutta kestävässä kulhossa vesihauteessa.  Vatkaa joukkoon kahvi ohuena norona ja vatkaa vielä hetki. Lisää joukkoon kiehuvaan vesitilkkaan liotetut liivatelehdet. Nostele lopuksi joukkoon kermavaahto. Anna hyytyä ihan pikkuisen ennen kakun täyttämistä.

Kuorrutus

125 g rouhittua tummaa suklaata
125 g kuohukermaa
25 g glukoosisiirappia/hunajaa
1 rkl voita

pari lirausta viskiä (Jameson)

Rouhi suklaa kulhoon. Kiehauta kattilassa kerma, siirappi sekä voi. Kaada seos suklaarouheen päälle. Sekoita tasaiseksi ja lisää vielä viski. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä puolisen tuntia, sitten jääkaapissa toinen mokoma. Seoksen pitäisi olla hieman kastiketta vahvempaa, mutta kuitenkin helposti päälle kaadettavaa ja levitettävää.


Kasaaminen

Pese irtopohja vuoka ja aseta se tarjoilulautaselle. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Aseta ensimmäinen pohja irtopohjavuoan sisälle. Kostuta pohja hyvin reilulla kädellä. Laita päälle puolet kahvitäytteestä. Nosta päälle keskimmäinen pohjan pala. Kostuta taas reilusti ja levitä loput kahvitäytteestä päälle. Laita viimeinen pohjan pala vuokaan ja kostuta. Anna kakun vetäytyä muutama tunti ennen kuorrutusta.


Irroita kakku varovasti vuoasta. Harjaa pois muruset ja kuorruta ensin kertaalleen osalla kuorrutetta. Anna kakun olla kylmässä noin puoli tuntia ja kuorruta sitten toiseen kertaan. Näin saat paljon tasaisemman kuorrutuksen. Anna olla jääkaapissa vielä pari tuntia. Tarjoile kermavaahdon ja hyvän kahvin tai hyvän "irlantilaisen kahvin" kera. 

Tämä kakku on syytä varata vain aikuisvieraille. Viskiä kiehauttamalla alkoholia saa jonkin verran haihdutettua.


Kiitos legendan kertojalle! Tällaisista tarinoista voi syntyä oikeitakin herkkuja.

Onnellista ja ihanaa uutta vuotta 2015!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...