lauantai 28. helmikuuta 2015

Suklaiset petit foursit ja terveisiä Chililästä

Petit fours - pienet uunit suomeksi, ovat ihania pieniä herkkupaloja, joita voi tarjoilla jälkiruoaksi tai kahvipöydässä. Halusin näihin pientä vaihtelua, joten tein suklaaherkut yllättävän mausteisiksi makean maun siitä kumminkaan kärsimättä. Ihan varmasti näitä tullaan tekemään tulevaisuudessa lisääkin, varsinkin kun meille tulee muita chilistä nauttivia vieraita. 



Vaniljakakku


175 g sokeria

175 g voita huoneenlämpöisenä
3 kananmunaa
1 tl vaniljauutetta
175 g erikoisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl pakastekuivattua mansikkaa (valinnainen)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota n. 24 cm x 24 cm vuoka tai käytä pohjalla leivinpaperia, se helpottaa pohjan nostamista. Yhdistä leivinjauhe ja jauhot. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan vatkaten. Lisää vaniljauute ja jauhoseos (ja mansikat) nostellen joukkoon. Kaada vuokaan ja paista noin 25-35 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Paistoaika riippuu vuoastasi, kokeile tikulla varmistaaksesi kypsyyden. Kypsästä pohjasta ei jää tikkuun taikinaa. Anna jäähtyä.


Karamellisoidut chilit


4-6 punaista chiliä

---
2,5 dl vettä
2,5 dl sokeria

Sekoita vesi ja sokeri. Keitä niin kauan välillä sekoittaen, että sokeri liukenee. Lisää joukkoon viipaloidut chilit. (Muista pestä chilit ja poista halutessasi siemenet.) Keitä noin 30 minuuttia miedolla lämmöllä. Nosta chilit pois, valuta niistä ylimääräinen siirappi pois. Levitä chilit uunipellille ja nosta sata-asteiseen uuniin tunnin, puolentoista ajaksi kuivumaan. 



Muistutan taas, että maistelkaa niitä chilejä. Kaupasta saatavat chilit vaihtelevat hurjasti.

Suklaakuorrutus

125 g rouhittua tummaa suklaata
125 g kuohu- tai vispikermaa
25 g glukoosisiirappia/hunajaa
1 rkl voita

Rouhi suklaa kulhoon. Kiehauta kattilassa kerma, siirappi sekä voi. Kaada seos suklaarouheen päälle. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä puolisen tuntia, sitten jääkaapissa toinen mokoma. Seoksen pitäisi olla hieman kastiketta vahvempaa, mutta sellaista, että siihen on helppo kastaa leivonnainen.

Kokoaminen

Leikkaa kakku neljään osaan pitkittäin. Halkaise osat kolmeen kappaleeseen. Kostuta viipaleet kevyesti vesi-sitruslikööriseoksella (Cointreau). Täytä välit mansikka-jalapenohillolla. Hillon voi hyvin valmistaa myös pakastemansikoista. Nosta pötköt muutamaksi tunniksi jääkaappiin vetäytymään. 

Leikkaa pötköt 4-5 osaan ja dippaa suklaaseen. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Koristele karamellisoiduilla chileillä. 

Jos haluaa päästä helpommalla, halkaise kakku kolmeen osaan. Täytä samoin kuin leivokset, mutta älä leikkaa paloiksi ennen kuorruttamista, vaan tee kakuksi. 

Valmista maidottomana käyttämällä maidotonta margariinia ja kuorrutus onnistuu sulattamalla 150 g maidotonta margariinia ja 150 g maidotonta tummaa suklaata.

Halutessasi voit käyttää täytteeseen ihan tavallista hilloa, jolloin tulisuus jää pois. Koristechilin tilalle voi laittaa vaikkapa tuoreen mansikan.


Chililän kuulumiset

Chilihuoneen pieni kypäräpää. Äsken kävin hakemassa idätyslämmöstä lisää kavereita valoon. Jos jotakuta kiinnostaa chiliviljelmät, laitan tähän lajikelistaukseni:

Annuum
  • Poblano
  • Jamaican mushroom yellow
  • Cherry bomb
  • Bolivian Rainbow
  • Aurora
  • Serrano Tampiqueño 
  • Prairie fire
  • Jalapeno, tarkempi määrite tuntematon
Chinense

  • Habanerot Peach, White, Chocolate, Lemon ja Brown Large
  •  Scotch Bonnet red
  • Red cap mushroom
  • Aji Umba
  • Aji Dulce Amarillo
Suurin osa lajikkeista on F1-laatua. Ainoastaan Jalapeno, Aji Umba, Red cap mushroom ja Habanero Brown Large ovat itse kerättyjä. Niiden jälkeläiset eivät ole niin kiveen kirjoitettuja. 


 Red Cap Mushroomit idätyslautalla:

Sama lajike mullassa, jossa on perliittiä ja vermikuliittia joukossa:

Scotch Bonnet Red on myös heräilemässä:
Samanlaisia kuvia vähän itäneistä chileistä olisi paljonkin, mutta en ala nyt jokaista lajiketta laittamaan erikseen. Taidan nopeasti siirtää loputkin itäneet siemenet multaan lautalta, koska kehitys on silmin nähden nopeampaa mullassa. Otantaa on suurin piirtein Myytinmurtajien verran, mutta minulle riittävästi. Idätyslautta toimii hyvin idättäessä ja turhia siemeniä ei tule laitettua multaan.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...