torstai 21. toukokuuta 2015

Suklaakookoskakkua (gluteeniton) ja kaalinkauluksia

Joskus tulee sellainen olo, että haluaa ilahduttaa ystävää. Silloin tällöin tulee laitettua herkkupaketti postiin. Se vaan vaatii hyvin säilyvät herkut. Erilaiset keksit ja vaikkapa pähkinäpatukat toimivat hyvin. Tällä kertaa tein vielä tavallisten yllätysteni lisäksi gluteenitonta kookoskakkua, joka säilyy hyvin useamman päivän. Kakku on mehevä ja miedosti kookokselta maistuva.

Suklaakookoskakku

6 kananmunaa
150 g sokeria
ripaus suolaa
1 tl vaniljauutetta
85 g voita tai maidotonta margariinia
45 g kaakaojauhetta
65 g kookosjauhoa
1 tl leivinjauhetta

Sulata kattilassa voi ja kaakaojauhe. Sekoita hyvin, anna vähän jäähtyä. Mittaa yhteen kookosjauhe ja leivinjauhe. Sekoita kulhossa munat, sokeri, suola ja vaniljauute. Vatkaa käsivispilällä joukkoon voikaakaoseos ja lopuksi kookosjauho. Anna taikinan levätä kymmenen minuuttia. 

Kaada se sitten voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa n. 30-45 minuuttia. Paistoaika riippuu paljon vuoasta. Vuoan vetoisuus pitää olla noin 1,5 litraa. Anna jäähtyä.

Itselle tein tuollaisen minikakun, takana näkyvä lähti ystävälle.

Helppoa ja herkullista! Sellaista leivontaa, mikä sopii kiireen keskelle.

Huh ja puh, 500 litraa multaa ja erinnäinen määrä vermikuliittia ja perliittiä meni tänään chilien istutuksiin, mutta nyt on homma valmis. Oli muuten tuskallista tehdä reikiä ihan ehjiin ämpäreihin. Se vaan tuntui niin väärältä.  
Chilit ovat kasvihuoneessa totuttelemassa ulkoelämään. Polypropeenilevyt on peitetty kaksinkertaisella kasvuharsolla ettei aurinko polta ulkoilmaan (uv-säteilyyn) tottumattomia kasveja. Nyt ne ovat vähän liian tiiviisti, mutta asia muuttuu parin viikon aikana. 

Tässä tämä pieni söpö kasvikaappini. Puuseinä hyödynnetään vielä kasvatuspuuhissa. Ihan kiva äitienpäivälahja mieheltä, tykkään! Talvella kaappiin saa kauniisti katseilta piiloon ison kasan kesätavaraa. 


Sitten niihin kaalinkauluksiin. Kaalikasveja vaivaavat mm. kaalikärpäset, jotka hyökkäävät kaalin kimppuun juuriston kautta. Niitä voidaan estää esimerkiksi tuhkalla tai näillä näppärillä kaalinkauluksilla.
Tässä demonstraatio kauluksen käytöstä.

Leikkasin ylijäämäkankaasta n. 15-20 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä ja niihin kuvassa näkyvät leikkaukset. Levittelin leikkauksia hieman auki, jotta idean näkee helpommin. Helppo kikka ötököiden torjumiseen. Toivottavasti näitä pääsee pian laittamaan kasvimaalle. Viikonloppuna on tarkoitus aloittaa ne puuhastelut. Ihanaa, kun pääsee taas möyrimään mullassa ja ennen kaikkea, saa pian viedä taimia sinne! Vierashuone pääsee takaisin omaan käyttötarkoitukseensa kotiviidakon sijaan.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...