lauantai 12. syyskuuta 2015

Mustikkakauramuffinit speltillä

Flunssa, toinen flunssa, mahatauti ja huoh, kaikki jotka ovat kierrossa, tuntuvat rantautuvan tähän huusholliin. Olihan se päivähoidon alkamisen myötä tiedossakin, että Neiti alkaa kehittämään vastustuskykyään keräämällä jokaisen pöpön, joka vaan on kiinnostunut meidän perheemme tartuttamaan. 

Tautirupeamasta seurauksena on ollut laiskaa leivontaa ja ruoanlaittoa. Aika ei ole yksinkertaisesti riittänyt, enkä itsekään nuhanenänä ole mitenkään innokas keittiöimmeinen ollut. Toivottavasti sairastaminen alkaa pian vähentymään. Käsihygienian lisäksi olen lisännyt entistä enemmän kaikenlaisia antioksidantteja ja vitamiineja ruokavalioomme. Herkut hukkuvat marjoihin ja jälkiruokakulhoissa on usein paljon marjoja ja tilkka vaniljakastiketta tai ihan vaan raejuustoa. 

Nämä muffinit syntyivät sairastelurupeaman inspiroimana. Laitoin taikinaan mukaan terveellisempiä aineita - kaurahiutaleita, spelttiä ja paljon mustikoita. Sokeria laitoin säästeliämmin kuin yleensä. Tuloksena ei niin makea, mutta kuitenkin hyvin maistuva leivonnainen, joka toivottavasti auttaa flunssan torjuntatyössä edes psyykkisesti.



Mustikkakauramuffinit
12 kpl

50 g spelttijauhoja
75 g vehnäjauhoja
125 g kaurahiutaleita
100 g fariinisokeria
2,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl sitruunankuoriraastetta, vain keltainen kuoriosa
---
1 kananmuna
1 prk lohkeavaa sitruunajogurttia
1 dl maitoa
50 g voisulaa
---
200 g mustikoita (tuoreita tai pakastettuja)

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele tarvittaessa muffinipelti. Paperisia vuokia käytettäessä kannattaa laittaa kaksi vuokaa päällekkäin. Taikina on aika paksua.

Sekoita yhteen kuivat aineet speltistä kaneliin. Sekoita toisessa kulhossa kosteat aineet kananmunasta voisulaan. Yhdistä seokset nopeasti yhteen, älä vatkaa tai sekoita liikaa. Nostele joukkoon mustikat. Paista noin 25 minuuttia tai kunnes muffinit ovat kypsiä.

Pst. Jos teet maidottomana, käytä vaniljanmakuista soijajogurttia ja hieman enemmän sitruunankuorta.

Ripottele päälle kanelisokeria ennen paistoa lisämakua tuomaan. Voi pojat, mikä kuva. Tämä ei näytä kääntämälläkään järkevältä.

Sitten vaan herkuttelemaan! Tällä hetkellä mustikka taitaa olla lempimarjani. Loistavaa "superfoodia", hyrrr...


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...