maanantai 1. toukokuuta 2017

Pehmeät donitsit salted caramel tai suklaakuorrutteella

Aijaijai. Minun olisi pitänyt tehdä näitä jo ennen vappua, mutta en toimertunut. Nyt se harmittaa, sillä tässä tulee erittäin hyvä kananmunaton ja tarvittaessa vegaaninen ohje pehmeille ja ilmaville donitseille. Mutta nyt kannattaa laittaa ohje talteen ensi vapuksi ja mikä jottei donitseja voi tehdä joku muukin päivä!


Taikina:
n. 12-15 kpl
1,25 dl lämmintä vettä, maks 42-asteista
1 dl maustamatonta jogurttia (tai soijajogurttia)
0,5 dl rasvatonta maitoa (tai soijamaitoa)
3 rkl voisulaa (tai maidotonta margariinia)
1 rkl kuivahiivaa
3 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
6-7,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Uppopaistamiseen 1,5 l öljyä

Sekoita taikina ainekset yhteen ja vaivaa siitä hyvä taikina. Taikinasta pitäisi muodostua pehmeä pallo, kun se on valmista. Helpoiten tämä käy esimerkiksi yleiskoneella tai leipäkoneen vaivausohjelmalla. Lisää jauhoista aluksi noin 5,5 dl ja lisää sitten loput vähitellen ettei taikinasta tule liian kovaa. Muotoile taikina donitseiksi. Videolla muotoiluvinkki:

Anna kohota kaksinkertaisiksi. Paista donitsit kuumassa öljyssä (n. 1,5 litraa öljyä ja 180 astetta) muutama kerrallaan. Käännä kerran paiston aikana. Valuta kypsästä donitsista ylimääräiset öljyt pois talouspaperin päällä. Anna jäähtyä hetki ennen kuorruttamista.

Helppo keino testata öljyn lämpötilaa ilman mittaria, on pudottaa öljyyn pala vaaleaa leipää. Jos se alkaa heti kunnolla paistumaan, on öljy sopivaa.

Suolattu karamellikuorrute:

1,5 dl fariinisokeria
2 rkl voita
2 rkl vispikermaa
1 rkl glukoosisiirappia (tai hunajaa)
muutama ripaus suolaa
0,5 dl tomusokeria

Mittaa kattilaan sokeri, voi, kerma ja siirappi. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Kun seos paksunee, se on valmista, tarkista myös maku. Omaan suuhuni raaka karamellikastike maistuu liian makealle, liikaa vielä fariinisokerille. Mausta kastike suolalla. Sekoita joukkoon tomusokeri.

Dippaa donitsit kuorrutteeseen ja ripottele päälle hyvää sormisuolaa.

Jos kokeilisin näitä maidottomana ja vegaanisena, käyttäisin maidotonta margariinia ja kookoskermaa ja valitsisin glukoosisiirapin, en hunajaa.



Suklaakuorrutus:

100 g tummaa suklaata
2 rkl vispikermaa
2 rkl voita
1 rkl glukoosisiirappia

Mittaa ainekset kattilaan ja sulata sekoitellen miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä pieni hetki. Dippaa donitsit suklaaseen ja heti perään nonparelleihin. (Maidoton vaihtoehto syntyy käyttämällä kookos- tai soijakermaa ja maidotonta margariinia.)

Donitsit säilyvät huoneenlämmössä. Parhaimmillaan paistopäivänä. Voi pakastaa kuorruttamattomana. Pakastettujen uudelleenlämmitys. 200 asteessa uunissa 5 min. Kuorrutus sen jälkeen.




Hauskaa vappua!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...