perjantai 29. joulukuuta 2017

Tacopizza

Joskus niitä jämiä kertyy jääkaappiin ja kuivakaappiin. Joulun jäljiltä on juustokannikoita, erilaisia lihoja ja kasviksiakin. Jonkun viikonlopun jäljiltä meiltä löytyi nachoja. Hetken pyörittelin ajatusta mielessäni ja päädyin tekemään tacopizzaa. Minulla ei ollut siihen mitään ohjetta, mutta nyt ei olekaan kyse mistään rakettitieteestä, vaan lähinnä ideoista ja omista lempimauista.



Tacopizza

Laitan tähän kaksi erilaista pizzapohjaohjetta. Toinen on hyvin helppo, toisessa käytetään hapanjuurta. Kummankin olen julkaissut jo aiemmin. Käytä kumpaa vaan tai omaa suosikkiasi.

Helppo pizzapohja
n. 30 cm halkaisijaltaan

3 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
2 tl kuivahiivaa
100 g durum-jauhoja
300 g erikoisvehnäjauhoja
1 tl suolaa

Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita käsin taikinaksi. Anna nousta leivinliinalla peitettynä puoli tuntia.

Hapanjuuri pizzapohja

100 g ruokkimatonta taikinajuurta
300 g kädenlämpöistä vettä
350 g vehnäjauhoja
100 g durumjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Mittaa juuri ja vesi kulhoon. Sekoita hyvin. Lisää jauhot, suola ja öljy. Vaivaa löysäksi taikinaksi. Peitä leivinliinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi. Siihen voi mennä pitkäkin aika, varsinkin jos juuri on kylmää. Varaudu nostattamaan yön yli tai esimerkiksi tee taikina aamulla, niin se on leivottavissa illalla. Koska vaivausaika ei ole pitkä, tämän ehtii hyvin tekemään melkein milloin vain. 


Tacopizzan täytteet:

2-3 dl tacokastiketta (osa voi olla tavallista tomaattista pizzakastiketta)
300-400 g kypsiä broilerpaloja, vahvasti maustettuna (chiliä, korianteria, paprikaa, sipulia, suolaa, pippuria jne) tai muuta hyvin maustetta lihaa
150 g juustoraastetta
100 g oranssia cheddaria (meillä oli viipaleita) 
Halutessasi ananasta, sipulia, tomaattia, sieniä, peperonia, jalapenoja, oliiveja tms

Vaivaa kevyesti taikina nousemisen jälkeen. Jaa sopivankokoisiksi paloiksi ja taputtele jauhoitetun käsin leivinpaperoidulle pellille. Täytä haluamillasi täytteillä ja paista 250 asteessa kypsäksi noin 5-7 minuutin ajan. Tarkkaile pohjaa koko ajan ettei se pala. Voit myös tehdä koko pellin kokoisen pizzan.

Laita kypsän pizzan päälle tuoretta salsaa, salaattia, nachoja vähän pienempinä muruina sekä creme fraichea. 

Tässä vielä pari erilaista salsaohjetta. Voit valita jommankumman niistä tai oman suosikkisi. Salsa on siitä kiitollinen, että sitä voi muuttaa oman maun mukaiseksi.

Mangosalsa

1 kypsä mango
1 kypsä avokado
1/2 punasipulia
1/2 punaista paprikaa
hyvää chiliä maun mukaan, käytin 'Brown large habaneroa'
puolikkaan limen mehu
persiljaa tai korianteria halutessasi

Silppua sipuli sekä chili pieneksi. Kuutioi mango, avokado ja paprika. Sekoita kaikki yhteen ja tarkista maku. Lisää halutessasi yrttisilppua, lisää limeä tai pippuria. Anna maustua tunnin verran jääkaapissa.

Persimonsalsa

1 persimon hedelmä
1/2 paprika
pieni punasipuli
2 tomaattia
chiliä maun mukaan 
liraus ruokaöljyä 
limen mehua maun mukaan
suolaa ja pippuria maun mukaan

Silppua ainekset pieneksi. Sekoita joukkoon öljy, lime, suola ja pippuri. Tarkista maku ja lisää halutessasi tarvittavia aineita. Tarjoa salsa tacopizzan, salaatin ja creme fraichen kanssa.



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...