torstai 3. marraskuuta 2016

Masaliisat eli mokkapalat (munaton)

Masaliisat vievät minut kotiin länsirannikolle äidin herkkujen ääreen. Masaliisat ovat yksiä herkullisista lapsuusmuistoistani. Muistan miten pienempänä en pitänyt tummasta kaakaosta tehdystä kuorrutteesta ja äiti toisinaan teki sitten masaliisan kuorrutteesta vaaleamman. Aina äidin masaliisat ovat maailman parhaita ja tämä pätee varmasti monelle lapselle. Haluan saada Neidille yhtä ihania ruokamuistoja kuin mitä minulla on. Niinpä aloin kehittelemään munattomia masaliisoja. Tässäkin projektissa minulla oli lapsityövoimaa käytössä ja meillä olikin varsin hauskaa tutkia taikinan koostumusta ja miettiä, että miksi leivonnaiset nousevat uunissa.

Tässä syksyn aikana olen saanut treenata oikein kunnolla kysymyksiin vastaamista. Se on ihanaa huomata, että kaikki luetut ja opitut asiat eivät ole itselläkään menneet hukkaan ja joka asiaan ei ole pakko kaivaa Googlen apuja. Eräällä metsäretkellä aiemmin syksyllä sain kyllä käyttää kaiken kognitiivisen kapasiteettini. Tenttikierros alkoi siitä, että miksi dinosaurukset kuolivat. Sen jälkeen sain kertoa tasa- ja vaihtolämpöisistä elämistä. Jotta äiti ei vahingossakaan pääsisi helpommalla, Neiti alkoi tenttaamaan, että miksi ihmiset kehittyivät. Evästauolla kuvittelin voivani huokaista helpotuksesta, mutta ehei, nuo kysymykset olivat vasta lämmittelyä. Tykitys jatkoi ja sainkin vastailla vielä siihen, että miksi jättiläisiä ei ole kehittynyt. Kun puhalsin helpotuksesta, Neiti löysi kärpässienen ja alkoi ihmettelemään, että mitä myrkky on ja miten se toimii. Toivon mukaan Neiti pitää tämän mielenkiintonsa maailman ihmeitä kohtaan vielä kouluaikanakin. Oma mielenkiintokin on syytä pitää hereillä, jotta osaa vastata kysymyksiin. Ties mitä sieltä vielä tulee!

Vähän on hämärässä kuvaamisen taidot ruosteessa... Pitänee treenata taas!

Masaliisat eli mokkapalat (munaton) n. 16-24 kpl, riippuen vuoan ja palan koosta

pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 dl sokeria
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
---
100 g voita tai margariinia
100 g tummaa suklaata
1 rkl siirappia
300 g turkkilaista jogurttia
2 rkl-0,5 dl maitoa, sen verran, että taikina on sopivan löysähköä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leivinpaperoi vuoka. (Minulla oli vuoka kooltaan 24 x 24 cm ja se oli liian pieni. Olisin halunnut masaliisoista matalampia.) Mittaa kulhoon kuivat aineet, siivilöi kaakaojauhe. Sulata kasarissa tai kattilassa miedolla lämmöllä rasva ja suklaa. Anna jäähtyä pienen hetken.

Kaada taikinan joukkoon kosteat aineet. Sekoita taikinaksi. Lisää maitoa sen verran, että taikina on löysähköä. Tarkka määrä riippuu esim. jauhojen kosteudesta, joten sitä ei pysty sanomaan. Tuntuu siltä, että jokaisella leivontakerralla se on erilainen.

Kaada taikina vuokaan ja paista kypsäksi. Paistoaika vaihtelee vuoan koon mukaan, n. 15-20 minuuttia uunin keskitasolla. Voit tikulla kokeilla pohjan kypsyyttä. Kun tikkuun ei jää enää taikinaa, on pohja kypsä. Anna jäähtyä.

Kuorrutus:

Kuorrutuksen määrät ovat ohjeellisia. Teen sen aina näppituntumalta ja tässä on suurinpiirteiset arviot. Jos kuorrute on liian paksua, lisää kahvia tai maitoa, jos se on liian löysää, lisää tomusokeria.

75 g voi- tai margariinisulaa
2-4 rkl vahvaa kahvia
300-400 g tomusokeria
1-3 rkl kaakaojauhetta

koristeeksi nonparelleja

Siivilöi kulhoon kaakao ja tomusokeri. Lisää voisula ja kahvia sen verran, että saat sopivan levitettävän kuorrutteen. Levitä kuorrute nopeasti pohjan päälle ja koristele nonparelleilla. 

Nämä masaliisat ovat pehmoisia kuin pumpuli. 


Ohjeen voi muuttaa maidottomaksi käyttämällä maidotonta margariinia, soijajogurttia, soijamaitoa sekä maidotonta suklaata lehmänmaidosta valmistettujen tilalla.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...