Maustekurkut
2 kg avomaankurkkuja
2 sipulia
liemi:
1 l vettä
3,5 dl väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
1,5 rkl suolaa
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl valkopippureita
Liota kurkkuja kylmässä vedessä ainakin 8 tuntia. Harjaa ne sitten huolella ja huuhtele. Viipaloi kurkut ja sipuli. Monitoimikone on mukava apuri tässä puuhassa. Laita kurkku- ja sipuliviipaleet vuorotellen kurkkupurkkeihin. Tarvitset purkkeja, joiden vetoisuus on yhteensä noin 3-3,3 litraa.
Kiehauta liemen ainekset ja kaada purkit täyteen lientä. Säilytä jääkaapissa. Kurkut ovat maisteltavissa parissa viikossa.
Muistutukseksi säilönnän perustietoutta:
Lasitölkkien desinfiointi
- Upota tölkit kylmään veteen jo edellisenä iltana.
- Pese tölkit kansineen huolellisesti.
- Laita tölkit kylmään uuniin. Käännä lämpö 125 asteeseen. Kun uuni on kuuma, laske siitä 15 minuuttia.
- Kiehauta kannet/korkit ja tiivisteet.
- Puhtaus ja hygienia ovat erittäin tärkeitä. Pese kätesi huolellisesti tai käytä kertakäyttöhanskoja.
- Täytä purkit piripintaan, näin ilmatila vähenee ja pilaantumisen mahdollisuus pienenee. Erityisen tärkeää tämä on suolasienten kanssa. Siitä lisää myöhemmin.
- Sulje tölkit heti.
- Säilytä tölkit pimeässä ja viileässä paikassa, kuten jääkaapissa.