keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Raparperinen Tarte Tatin ja kesäkukkatornin rakennusohje

Kun saan päähäni tehdä jotain, niin se vaan on tehtävä, sille ei voi mitään. Mieheni mielestä on aina parempi, että mitä nopeammin tartun toimeen, sitä vähemmän hänen tarvitsee kuunnella jahkailuani asiasta. Tämä raparperitorttu on yksi näistä "tee se nyt vaimokulta, niin päästään molemmat vähemmällä" ruoista.

Yhtäkkiä raparperista valmistettu klassikko Tarte Tatin pomppi silmilleni joka puolelta. Viimeistään siinä kohtaa tiesin, että tätähän on kokeiltava, kun näin taitavan Masterchef Juniorin Ida O'Mahoneyn valmistavan sitä omassa Idan puutarhassa -ohjelmassaan. Neiti on ohjelman kova fani ja sitä tulee kyllä itsekin sivusilmäiltyä. Uunista leijaili aivan hurmaava tuoksu, kun torttu paistui. Onneksi tuoksu ei luvannut liikaa, sillä torttu oli yhtä herkullinen kuin tuoksukin.

Postauksen toinen ohje on kesäkukkatorni. Se on myös juttu, jota jahkailin niin kauan, että se oli sitten pakko toteuttaa. Uskokaa tai älkää, mutta kaikista kasvatuksistani huolimatta, jouduimme ostamaankin ison kasan kesäkukkia ja vielä jäi vajaaksikin. Rakastan kesäkukkia ja niiden tuomaa kesäfiilistä, niitä ei koskaan voi olla liikaa terassilla. (Tai voi, kun on hellejakso, mutta ei mietitä sitä kastelun määrää nyt.)


Raparperinen Tarte Tatin

150 g voita tai maidotonta margariinia
125 g sokeria
1 tl raastettua appelsiinin kuorta, vain keltainen osa
1/2 vaniljatanko
500 g raparperia
250 g voi- tai lehtitaikinaa, valitse tarvittassa maidotonta

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Laita vuokaan rasva, sokeri, appelsiininkuoriraaste ja vaniljatangosta siemenet sekä itse tangon palat. Laita uuniin viideksi minuutiksi. (Tämä kuuluisi tehdä valurautapannulla hellalla, mutta halusin kokeilla miten toimii ihan vaan uunissa ja kakkuvuoassa tehty versio.)

Paloittele raparperit ja asettele ne sekoitetun ja sulaneen sokerirasvaseoksen päälle.

Paista raparperia 15 minuuttia uunissa. Kauli voitaikinalevy vuokaan sopivaksi, noin 3 mm vahvaksi. Levy saa olla pikkuisen vuoan ympärysmittaa isompi. Painele taikinaan haarukalla muutama reikä. Nosta levy raparperien päälle ja painele reunat alas.

Paista n. 25-30 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Tarjoile lämpöisenä vaniljakastikkeen, jäätelön tai vaikkapa kermavaahdon kera. Maidoton lisuke on esimerksiksi riisijäätelöä, Oatlyn tai Alpro soyan vaniljakastiketta. (Vaniljatangot kannattaa ottaa pois ennen tarjoilua.)

Kukkatorni

Olen aina rakastanut kesäkukkia. Ne ovat yksi tärkeimmistä kesän tuojista. Niiden kasvatus, hoito ja kauneus kuuluvat kesääni. Nykyään hyötykasvit ovat vallanneet isoimpia istutuslaatikoita ja ruukkuja, joten halusin keksin muun keinon kukkarunsauden saamiseen terassille. Aiemmin olen tehnyt mm.englantilaisia amppeleita, mutta halusin vähän vaihtelua. Näin ebayssä muovisia kukkatorneja ja asiaa hieman tutkittuani, löysin vinkkejä, että miten kukkatornin voi tehdä itse.

Tarvikkeet: Aitaverkkoa (5 cm x 10 cm silmällä), nippusiteitä, maisemointi- tms muuta kestävää kangasta, joka on tarkoitettu ulkokäyttöön, sivuleikkurit, sakset ja halutessasi neula ja lankaa.

Leikkaa aitaverkko sopivan kokoiseksi ja tee siitä torni. Näissä halkaisija on n. 25 cm. Jotta sain tornista tukevan ja vakaan, laitoin verkkoa muutaman silmän leveydeltä päällekkäin liitoskohtaan.

Siisti nippusiteiden pää.

Tässä näkyy miten verkkoa on päällekkäin.

Leikkaa kangas oikean kokoiseksi ja kiinnitä sisäpuolelle nippusiteillä ja paikoitellen neulalla ja langalla, jos haluat. Tässä kuva alhaalta. Käännä yläreuna kankaasta pikkuisen yli tornista. Ks. kuvasta alempaa.
Tässä näkyy myös kiinnityksiä.

Leikkaa kankaaseen ristiviillot.

Upota torni tukevasti ruukkuun ja tiivistä reunat mullalla. Täytä tornia pikkuhiljaa mullalla ja istuta kasveja sitä mukaa, muista myös kastella välillä. Lisää joukkoon myös pitkäkestoista lannoitetta, kuten hitaasti liukenevia lannoitekäpyjä tms. Tornin keskellä minulla on muovinen reikäputki, jota pitkin kasteluvesi menee paremmin taimien juurille myös alas.

Tässä näkyy keskeneräinen torni. Vaikka minulla oli olevinaan paljon kasveja, pitää vielä mennä kaupoille.

Torni kaksi päivää istutuksen jälkeen. Siitä se pörhistyy pikkuhiljaa. Päälle valitsin reunoille riippuvia kasveja, jotta yläreuna peittyy ja saan kasveja ohjailtua mahdollisiin koloihin. Torniin menee uskomaton määrä kasveja. Puhutaan ehkäpä n. 30-45 taimesta.

Vilaus vielä alppikärhöistä


Tämän ihanuuden meinaan leikata alas kukinnan jälkeen. Ahdistaa ajatus jo etukäteen, mutta joskus se vaan on tehtävä. Alppikärhöt alkavat vanhetessaan kaljuuntua alhaalta.

Kauniiden tulppaanien myötä ihanaa keskiviikkoa sateen ja tuulen keskelle!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...