sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Pieniä ideoita: ystävänpäivän suklaat ja sydänranskikset

Ystävänpäivä, mikä ihana tekosyy laitella herkkuja ja kivoja pikkujuttuja ruoalla ilahduttamaan. Voitte vai kuvitella kuinka innoissaan Neiti söi sydämen malliset ranskalaiset ja bataatit. Jos olisin yhtään liian pirteä, olisin tehnyt myös sydämenmallisen salaatin. Kurkut, vesimelonit ja kaikki mahdolliset sydämiksi. Voi muuten toteuttaa myös hedelmäsalaattiin. Ihan niin voimissani tai höperö (miten asian nyt ottaakin) en vielä ollut. Muutenkin minulta on vähän lähtenyt lapasesta ystävänpäivän jutskat. Asiaa ei auta yhtään Neiti Pinkki, joka on kovin innoissaan pinkistä ja punaisista sydämistä.


Sydänranskalaiset

Perunoita, bataatteja sopivasti per ruokailija 
1 l rypsiöljyä paistamiseen
suolaa ja halutessa muita mausteita

En laita ohjeeseen perunoiden tai bataattien määrää. Se riippuu niin paljon syöjien ruokahalusta. 

Pese perunat huolellisesti ja leikkaa noin sentin viipaleiksi. Ota sydänmuotilla keskeltä sydän. Laita sekä renkula että sydän kylmään veteen. Tee näin kaikille perunoille. 


Leikkaa bataatti sentin viipaleiksi ja ota siitä muotilla sydämiä.

Vaihda kattilaan vesi. Keitä sydämiä ja renkuloita noin 5-6 minuuttia. Valuta huolellisesti ja kuivaa ne. Kuumenna sitten öljy 130 asteeseen ja kypsennä perunoita pienissä erissä 5 minuuttia. Nosta pois öljystä ja valuta talouspaperin päällä. Voit esivalmistella perunat tähän asti. Ne säilyvät jääkaapissa pari päivää.

Viimeinen vaihe on jälleen uppopaistoa. Kuumenna öljy 180 asteeseen. Paista perunoita ja bataatteja pienissä erissä niin kauan, että ne ovat kauniin kullankeltaisia (n. 4-7 minuuttia). Nosta hetkeksi valumaan talouspaperin päälle, suolaa oman makusi mukaan ja tarjoile. (Bataatit valmistuvat nopeammin kuin perunat.)


Ystävänpäivän suklaat

Tässä ei ole oikeastaan kyse kuin vain pienestä kivasta ideasta. Koristellaan sulatettu suklaa nonparelleilla teemaan sopivaksi. En anna nyt mitään määriä, koska on erilaisia muotteja ja tarpeita suklaisiin. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, ei tarvitse nyt hienostella ja temperoida sitä. Ota konvehtimuotti ja ripottele pohjalle teemaasi sopivia nonparelleja. Kaada suklaa päälle ja kopauta muottia pöytään kevyesti muutaman kerran ilmakuplien poistamiseksi. Tasoita suklaiden pinta huolellisesti, jotta konvehdit on helppo irrottaa. 

Kuva on vanhaa tuotantoani, mutta siitä näette mitä tarkoitan tasoitetulla suklaalla. 

Nosta suklaat jääkaappiin jäähtymään ja kiinteytymään seuraavaan päivään. Kopauta muottia kevyesti ja kumoa suklaat. Säilytä jääkaapissa.


Pst. Valmistaessasi erityisruokavalioon, muista tarkistaa suklaan ja nonparellien raaka-aineet.

Hyvää ystävänpäivää!2 kommenttia:

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...