torstai 16. helmikuuta 2017

Suklaavaniljapikkuleivät

Minun piti säästellä tätä ohjetta vähän myöhäisemmäksi, mutta päätin sen kuitenkin julkaista jo nyt. Miksi niin tein? Ihan tarkoituksella, sillä ystävyyttä pitää juhlistaaa ihan joka päivä. Minulla on ihania vanhoja ystäviä, tärkeitä uusia ystäviä ja hurmaavia blogin kautta tulleita ystäviä. Haluan juhlistaa teitä ihan joka päivä, enkä vain ystävänpäivänä. Olette tärkeitä minulle!

Tällaisia kuviopikkuleipiä on helppo tehdä. Ne näyttävät paljon vaikeammilta kuin ne ovatkaan. Pääasia on tehdä keskelle kuvio, antaa sen jähmettyä hetken jääkaapissa ja sitten loppu onkin hyvin simppeliä. Tulos on kivannäköinen ja herkullinen, etenkin jos käyttää kaakaota väriaineiden sijaan.




Keksitaikina
7,5 dl jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
225 g voita tai maidotonta margariinia (hopeinen Sunnuntai, t.sin. Keiju) huoneenlämpöisenä
3 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
n. 1 dl maitoa tai muuta ruokavalioon sopivaa maitoavalmistetta, kuten kaura tai soija

--
2-3 rkl kaakaojauhetta siivilöitynä

Yhdistä kuivat aineet. Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljauute, soijamaito ja jauhot. Lisää maitoa varoen, lisää sitä niin kauan, että saat hyvän taikinapallon. Minulla meni koko desi ja vähän ekstaarikin. Liikaa ei kannata taikinaa sekoitella tai vaivata, se sitkistää tällaisen taikinan rakenteen.


Jaa taikina kahtia ja lisää toiseen 2-3 rkl kaakaojauhetta. Sekoita kaakao taikinaan. Lisää kermaa/maitoa tarvittaessa.

Laita taikinat pussiin tai kelmun sisälle ja anna
 levätä tunnin verran jääkaapissa. Taputtele kaakaotaikina noin sentin levyksi. Ota siitä sydänmuotilla kuvioita. Voitele palat kevyesti vedellä ja yhdistä toisiinsa pötköksi. Anna jähmettyä ja "tiivistyä" jääkaapissa useampi tunti.
Minulla oli ihana pikkuapulainen <3

Pyörittele vaalea taikina pötkylöiksi. Laita yksi sydämien "vakoon". Laita sitten koko kerros pötkylöitä ympärille.

Pyörittele tasaiseksi kuten tekisit pullanpitkon tankoja.



Leikkaa terävällä veitsellä noin puolen sentin siivuiksi.


Paista 200 asteessa leivinpaperoidulla pellillä 5-10 minuuttia. Paistoaika riippuu hurjan paljon kuvioiden koosta, uunista, vuorovedestä ja luoja tietää mistä. Vaaleilla pikkuleivillä on paha tapa alkaa ruskistumaan nopeasti, jos niille kääntää selkänsä.



Ylijääneestä vaaleasta taikinasta tein suklaamurukeksejä. 
Sekoitin taikinan joukkoon vain suklaarouhetta ja paistoin samoin kuin kuviopiparitkin.

Pst. Tätä reseptiä on helppo muokata. Vegaanille käytä esim. Sinistä Keijua ja soijamaitoa, soija-allergikolle kauramaitoa ja Keijua. 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...