tiistai 7. heinäkuuta 2015

Vartissa valmiit hampurilaiset

Olen kirjoittanut tätä jo useamman päivän. Joka kerta minut on joko keskeytetty tai sitten olen alkanut haukoittelemaan niin paljon, että ajatus on katkennut ja olen unohtanut suurin piirtein, että mitä olinkaan tekemässä. Jos olisin kirjoittanut lisää, teksti olisi ollut tyyliin "Hampurilainen on öööö. En enää muista." Katsoin parhaimmaksi odottaa sopivaa hetkeä kirjoituksille. (Pst. postauksen lopussa päivittelen allergiakuulumisia.)

Hyvään hampurilaiseen ei paljoa tarvita: maukas sämpylä, hyvää jauhelihaa ja salainen aseeni - hampurilaismausteeni. Pihvissä ei käytetä mitään ihmeellisiä kikkoja, pelkkää Aberdeen Angus jauhelihaa (tai muuta hyvää jauhelihaa) ja paistettaessa ripotellaan päälle maustetta. Siinä kaikki! 

Itse tehdyn sämpylän tilalla voi käyttää myös kaupan valmiita sämpylöitä tai tarvittaessa gluteenittomia sämpylöitä. Jos ruoan pitää olla maidoton, älä laita juustoa hampurilaisiin tai käytä soijajuustoa.

Hampurilaismausteen valmistus on hyvin simppeliä. Sekoitellaan vain muutama mauste ja sitten on säilyvä mausteseos valmiina käyttöön. Valmistan tätä aina isomman satsin, niin on helppo sitten tehdä pikahampurilaiset. Olen löytänyt ohjeen ja metodin jostakin jutusta, jonka mukaan tämä on Mäkkärin tapa tehdä hampurilaiset.

Mausteseos

3 rkl suolaa
1 rkl aromisuolaa tai jos olet tottunut käyttämään lipstikkasuolaa, niin käytä sitä
1 tl jauhettua mustapippuria
0,5 tl sipulijauhetta

Sekoita mausteet yhteen ja laita tiiviiseen purkkiin. Säilyy hyvin useamman kuukauden.

Meidän lähikaupasta, K-Supermarket Muuramesta saa ihan mahtavaa jauhelihaa. Aberdeen Angus on todella maistamisen arvoista. Jaa kunnon jauheliha sopiviksi pihveiksi, noin 120-180 grammaa. Pyörittele palloksi ja litistä pihviksi. Tässä vaiheessa ei tarvita mausteita. Jätä pihvit odottamaan paistoa, jonka voi aloittaa vaikka heti. (Pihvit voi myös pakastaa, laita vain leivinpaperi väliin. Ne paistetaan pakastimesta suoraan. Ei siis sulatusta. Pakastuskikka oli siinä hampparit mäkkärin tapaan jutussa. Olen sitä kokeillut ja se toimii.) 

Paista pihvi kuumalla, hyvin kevyesti öljytyllä pannulla lastalla painellen ja käännellen. Ripottele mausteseosta pihvin päälle molemmin puolin paistaessa. Paista haluttuun kypsyyteen. 

Paistetun tai grillatun pihvin päälle voi laittaa juustosiivun sulamaan paiston jälkeen. Päälle kupu hetkeksi, niin lihakin vetäytyy samalla. (Tiedän, että lastalla painelu ja kääntely saa karvat monilla nousemaan. Tässä vaan haetaan tietynlaista paistopintaa ja makua.)

Täytä hampurilaiset haluamillasi kasviksilla ja maustekastikkeilla. Todella hyvää ja maistuvaa!

Allergia-asiaa

Neiti on nukkunut jo onneksi hieman paremmin ja itsekin sitä myöten jaksaa vähän paremmin. Tällä kertaa ratkaisu saattoi olla niinkin helppo kuin siitepölyjen eliminointi yöksi. Itsekin siitepölyallergikkona en ole enää aikoihin kuivannut pyykkejä ulkona tai tuulettanut ikkunoiden/ovien kautta. Itse asiassa olen jo helisemässä, kun perkaan rikkaruohoja. Tunti kasvimaalla ja olen aivan tukossa. Tänä vuonna on turha odottaa isoa satoa, kun en ole pystynyt hoitamaan viljelyksiä. Ensi vuonna pitää miettiä kasvatukset uusiksi. Mutta palataan Neitiin. Nyt lisäsimme hieman siitepölyhygieniaa ja tulos vaikuttaa lupaavalta. Ulkoilun jälkeen suihkuttelu ja sitten toiset vaatteet päälle. Uusi allergialääke vasta illalla. Tässä meidän ainakin tällä hetkellä aika toimiva ratkaisu.

Jos tämäkään ei nyt tehoa tarpeeksi hyvin, niin sain jo seuraavaan kokeiluehdotuksen ystävältäni, joka on myös kokenut allergiaäiti. Kun ottaa asiat vertaistuen kanssa puheeksi, saa monta kertaa hyviä ideoita ja kokemuksia. Siinä sitä huomaa kuinka hyvä asia on vertaistuki. Kiitos kaikille vertaistukiystävilleni! Minulla on ollut sinänsä tuuria, koska vertaistukea on löytynyt ihan ystäväpiiristä. Lisää neuvoja olen saanut Allergia- ja astmaliitosta. Sieltä löytyy myös erilaisia vertaistukiryhmiä. Tätä suosittelen vilpittömästi, jos kaipaa tukea ja ohjeita. 

Jippii! Nyt tämä mamma alkaa pitkästä aikaa leipomaan herkkuja! Neidin kummitäti on kyläilemässä ja sen kunniaksi alan kehittelemään yhtä sun toista namia. 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...