keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Simppelimpi hapanjuuri

Olen kikkaillut taikinajuurien kanssa paljonkin. Olen käyttänyt levainia, tehnyt juurta omenasta ja pitänyt niitä millin tarkoilla mittauksilla hengissä. Nyt olen jo pidemmän aikaan tehnyt hyvinkin helppoa taikinajuurta. Ei temppuilua rusinahiivan tai omenoiden kanssa. Vain vettä, luomujauhoja ja ilman oma villihiiva ja siinä kaikki. Hengissä pitäminen on sujunut jo pidemmän aikaa oikein hyvin. Juuri on ollut hyväntuoksuinen ja helposti käsiteltävä. Sen kanssa leipominen on ollut miellyttävää ja taikinoista on tullut mukavasti leivottavia.

Kuva ei päätä huimaa, mutta tässä näkee kuinka juuri on innokas töihin ruokinnan jälkeen.

Simppelimpi hapanjuuri

500 g luomuruisjauhoja
500 g luomuvehnäjauhoja

Sekoita jauhot hyvin yhteen. Käytä tätä seosta juuren ruokkimiseen. Minulla on iso lasipurkki, jossa säilytän jauhoja.

Juuren tekeminen

1. päivä

110 g jauhoseosta
100 g huoneenlämpöistä vettä

Sekoita vesi ja jauho voimakkaasti yhteen lasipurkissa. Jätä huoneenlämpöön leivinliinalla peitettynä vuorokaudeksi.

2. pv

Poista puolet juuresta ja ruoki se 110 g jauhoseosta ja 100 g vettä. Tätä toistetaan vielä päivät 3 ja 4. Jos juuri on oikein hyvin voiva kolmantena päivänä, voit ruokkia sen kahdesti, muista myös poistaa osa. Jos juurta on kertymässä paljon, poista vähän enemmän. 

Kun juuri on oikein kupliva, hyväntuoksuinen ja elinvoimainen, se on valmista leivontakäyttöön. Juuri on koostumukseltaan hieman vahvempaa kuin aikaisempi taikinajuureni. Sitä saa sekoittaa ihan voimaa käyttäen purkissa. Sen ei ole kuitenkaan tarkoitus olla sitkeää ja liian paksua. Aina en noudata ihan tarkkoja grammamääriä, vaan yritän pitää taikinajuuren koostumuksen tasaisena. Ei liian paksua, eikä liian ohutta. Kuvasin epämääräisen videon, jossa näkyy edes suurinpiirtein se juuren vahvuus. Pahoittelen tärisevää kuvaa, mutta kaipa tuosta jotain selvää saa. 

Ja video toimii tässä sitten kun toimii. Nyt meni hermo bloggerin kanssa. Yritän laittaa sen uudelleen myöhemmin. Itse katsoessa se ei toimi nyt ainakaan.

Taikinajuurta voi säilyttää jääkaapissa. Ota se leivontaa edeltävänä päivänä pois ja ruoki se. Ota osa juuresta pois ja anna saman verran jauhoja ja vettä kuin alun ruokintapäivinä. Peitä leivinliinalla ja anna olla huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Ota aktivoitunutta taikinajuurta tarvitsemasi määrä ja laita loput jääkaappiin. Jos tiedät tarvitsevasi paljon juurta, ruoki pari kertaa ennen leipomista.

Laitan parin päivän päästä ohjeen poisheitettävälle taikinajuurelle ja taas vähän myöhemmin leipäohjeen. Laiskimus maximus ei jaksa nyt kirjoittaa kaikkia kerralla. 

Ihmetellääs vielä vähän luontoa. Parempi puoliskoni löysi metsästä huippulöydön! Oli siinä meillä hämmästeltävää. Kuvassa on limasieni suonitupponen, Hemitrichia serpula. Todella upeaa luonnonpitsiä. Voitte kuvitella Neidin ihastuksen tuollaisen nähtyään. Lapsi osaa arvostaa luontoa toden teolla. 

3 kommenttia:

 1. Pitäisi myös opetella tuo taikinajuuren käyttö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on yllättävän helppoa, kun saa hyvän juuren aikaiseksi. Aikaa vaan ottaa.

   Poista
 2. Kiitos selventävästä videosta! Toimi hyvin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...