maanantai 4. joulukuuta 2017

Suomi Finland 100 - Suomalainen metsä jälkiruoka

Tämä ruoka oli minulle heti rakkain. Jälkiruoka on lähinnä omaa rakkauttani, suklaata. Halusin tuoda jälkiruokaan minulle muitakin rakkaita asioita. Halusin tehdä suomalaisen metsän. En saanut kuviin ihan täysin vangittua sävyjä, mutta tekosammaleeni on aika kivan sammalaisen näköistä livenä.

Muina jälkiruoan elementteinä on harmaat valkosuklaiset karpalotryffelit, jotka edustavat kiviä. (Väri livenä harmaampi.) Suklaavaahtoa multana, suklaasta tehtyjä risuja, sekä mustikkalampi. Lisämakua tuovat vielä mustikat ja puolukat. Sammal on tehty kaurakekseistä.


Syötävä sammal

50-75 g kaurakeksejä
10-15 g kookoshiutaleita
loraus väkevää, kirkasta alkoholia
kuusenvihreää karamelliväriä

Murskaa keksit. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet, alkoholi ja karamelliväri. Itse jouduin aika kauan sekoittamaan käsin, että sain värin hyvin joukkoon. Huom! Laita hanskat käteen käsin sekoittaessa tai voit saada eksoottisen väriset kädet. Levitä seos uunipellille ja paista n. 10 min 150 asteessa. Murskaa sen jälkeen uudelleen, kun paistos on jäähtynyt. Säilyy ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä useamman päivän.


Suklaavaahto

Tässä tapauksessa se on oikeammin suklaakermavaahtoa. Kananmunaton versio tietenkin

150 g vispikermaa
75-100 g tummaa suklaata

Kuumenna puolet kermasta. Lisää siihen sulamaan rouhittu suklaa. Sekoita tasaiseksi. Nosta jääkaappiin jäähtymään. Vatkaa vaahdoksi, kun suklaakerma on jääkaappikylmää. Säilyy parikin päivää ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. 

Valkosuklaakarpalotryffelit
n. 12-14 kpl, koosta riippuen

n. 200 g hyvää valkosuklaata
0,7 dl vispikermaa
1-2 dl kuivattuja karpaloita

Kuumenna kerma. Sekoita joukkoon suklaa rouheena. Anna sulaa hetki. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon karpalot. Anna jähmettyä. Annoin olla ihan huoneenlämmössä yön yli. Jääkaapissa riittää lyhyempi aika. 

Pyörittele vähän karkeanoloisiksi palloiksi. Kuorruta. Sulata kuorrutusta varten mikrossa 200 g valkosuklaata. Sekoita mustaa karamelliväriä tippaan kirkasta alkoholia ja sekoita se valkosuklaan joukkoon. En pysty sanomaan värin tarkkaa määrää, sillä se vaihtelee merkeittäin. Anna jähmettyä. Ripottele päälle halutessasi "sammalta". 

Tryffelit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa viikon verran. Näitä tulee muutama ylimääräinen. 

Mustikkalampi

2,5 dl mustikoita
0,3 dl vettä 
2 rkl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
0,75 rkl Maizenaa + 1 rkl kylmää vettä

Kiehauta mustikat, vesi, sokeri ja sitruunanmehu. Anna kiehua pienellä lämmöllä n. 5-10 minuuttia. Sekoita kylmä vesi ja Maizena. Sekoita mustikkaseoksen joukkoon. Kiehauta sen verran, että seos paksunee. Jäähdytä. Tätä tulee vähän yli tarpeen. Loput voi syödä vaikka lettujen kanssa.

Suklaarisut

40 g tummaa suklaata

Sulata suklaa. Laita pieneen Minigrip-pussiin. Pursota leivinpaperin päälle oksiksi. Nosta pakastimeen jäähtymään. (Tässä voi hifistellä ja temperoida suklaan halutessaan. Nyt oikaisin tällä kertaa.)

Kasaa annos. (Niitä tulee n. 4. Jotain voi jäädä yli, mutta ne säilyvät kyllä.) Suklaavaahto sammalen alle. Mustikkalampi johonkin sopivasti viereen, n. 1 rkl. Muutama tryffeli sammalpeitteen viereen. Risuja sopivasti ja päälle vielä muutama mustikka ja puolukka. Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...