tiistai 27. helmikuuta 2018

Pehmeät sämpylät puurosta

Nyt on vuorossa pikaresepti, joita tulee leivottua vähän väliä. Olen joskus aikanani vuosia (lue kymmeniä vuosia sitten) ottanut perusohjeen jostain ylös ja sitten se on muokkautunut omanlaiseksi niin kuin varmasti jokaisella sämpyläntekijällä. Resepti muokkautuu aina sen mukaan mitä kaapissa on. Joskus puurona on ruispuurona tai kaurapuuroa, toisinaan ohrapuuroa. Jos ei ole hunajaa, käytän siirappia ja päin vastoin. Joskus olen heittänyt joukkoon sokeriakin hiivan ravinnoksi. Jauhoja olen välillä käyttänyt niin, että osa on ollut spelttiä tai muuta pussin pohjaa. Aikansa kun tekee sämpylätaikinaa, siihen muotoutuu omat rutiinit ja uskaltautuu kokeilemaan yhtä sun toista muutakin metodia. Jos tekee vegaanisena, älä käytä puurossa tavallista maitoa ja älä käytä hunajaa. Puurosämpylät 
20 kpl

4 dl ohrapuuroa tai muuta puuroa
0,5 l kädenlämpöistä vettä tai hieman kuumempaa, jos puuro on kylmää
2 rkl hunajaa tai siirappia
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä
13 dl vehnäjauhoja

Sekoita puuro ja maito. Tarkista, että lämpötila ei kuumempi kuin 42 astetta. Lisää joukkoon makeutus ja hiiva. Anna hiivan herätä muutama minuutti. Lisää joukkoon loput aineet ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Peitä taikina leivinliinalla. Anna kohota kaksinkertaiseksi. 

Leivo taikina sämpylöiksi. Laita nousemaan kahdelle pellille. Peitä leivinliinalla. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia. 

Loppuun vielä kuva Neidin minulle ostamasta lahjasta. Hän tietää minun tykkäävän chilistä ja tulisesta ruoasta. Niinpä hän halusi ilahduttaa minua chileillä. Nyt hän odottaa minun kokkaavan noista koko ajan. Onneksi ei enää toivo, että käytän kaikki yhteen ruokaan! Se oli hänen alkuperäinen suunnitelmansa. Onneksi suunnitelmiin sai tulla perusteltu muutos. 


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...