torstai 3. lokakuuta 2013

Banaani-suklaamuffinit

Tässä jälleen kerran sarjassamme minulla ei ole kaapissa mitään tarpeeksi herkkuihin. Niinpä sitten syntyy tällaisia mont'erii leivonnaisia. Vähän sitä ja tätä ja kaapista on taas kaikki jämät pois. Muffinit ovat ihanan kosteita ja suklaisia, juuri sellaisia kuin banaanisen suklaamuffinin haluaa olevan.


Banaani-suklaamuffinit

12 kpl

3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl luomuruokosokeria
1 dl sokeria
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
----
2 banaania soseena
75 g maidotonta margariinia tai voita sulatettua
1 kananmuna
1 dl creme fraichea
0,5 dl maitoa
---
100 g suklaarouhetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota tarvittaessa muffinipelti tai levitä paperiset vuoat pellille/muffinipellille, silikoniselle pellille ei tarvitse tehdä mitään.

Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja kosteat toisessa. Yhdistä seokset ja lisää joukkoon suklaarouhe. Sekoita nopeasti taikinaksi. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 175 asteessa 20 minuuttia.

Allergiainfo:
  • Gluteenittomaan versioon vaihda vehnäjauhot 3,25 desilitraan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta ja lisää 1 tl ksantaania joukkoon.
  • Kananmunan voi korvata  korvata 0,5 dl soijavanukkaalla tai yhdellä lisäbanaanilla
  • Maitotuotteet voi korvata vaniljasoijajogurtilla sekä soijamaidolla, suklaarouhe tummaa maidotonta suklaata. 

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Hapanimelä kastike kiinalaiseen tyyliin

Onko tämä ruoka sitten aitoa kiinalaista? Tuskin, mutta todella hyvää se on ja vielä helppotekoistakin. Eipä paljoa parempaa voi saada edes paikallisessa kiinalaisessa. Kastike sopii niin kanalle kuin possullekin tai sitten voi jättää lihan pois kokonaan. Kastike sopii myös pakastettavaksi. Tein ison annoksen kerralla ja nappaan sitten kastiketta sulamaan tarvittaessa. Todellista pikaruokaa!



Hapanimeläkastike: 

n. 4-5 hengelle

3 rkl ruokaöljyä
1 paprika
0,5-1 chili, jos haluaa
2 porkkanaa
1 sipuli
1/2-1 purkki ananaspaloja
2 rkl ananastölkin lientä
1 dl sokeria
2 rkl soijakastiketta (Gluteeniton soijakastike löytyy esim. S-ryhmän Rainbow merkiltä)
2 rkl punaviinietikkaa
1 dl ketsuppia
2 dl vettä
1,5 rkl Maizenaa (maissitärkkelysjauho)

Kuori porkkana ja sipuli. Leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Pese ja suikaloi paprika. Silppua chili pieneksi. Valuta ananaspalat.


Kuumenna öljy kohtalaisella lämmöllä paistinpannulla ja paista ensin porkkanaa ja sipulia pari minuuttia. Lisää sitten joukkoon paprika ja paista vielä pari minuuttia. Lisää vielä ananas ja paista pari minuuttia lisää. Mittaa joukkoon sokeri, soija, etikka ja ketsuppi. Anna kiehahtaa.



 Sekoita maizena veden joukkoon. Lisää seos kastikkeen joukkoon. Keitä niin kauan, että seos paksunee. Lisää joukkoon paistetut lihapalat ja tarjoile riisin kera.


Onnistuu myös niinkin, että paistaa lihan, lisää joukkoon kasvikset ohjeen järjestyksessä ja jatkaa loppuun ohjeen mukaan. Kasvisversioon käytä runsaasti lisää kasviksia. On muuten tosi hyvää ilman lihaakin!

Ohjetta pystyy helposti muuttelemaan, kasviksia voi vaihdella tai lisätä. Sipulin sijasta voi käyttää purjoa, paprikan väriä voi muutella. Mukaan voi laittaa vaikka vesikastanjaa tuomaan lisärapeutta. Vettä voi käyttää välillä vähemmän, jos haluaa paksumman kastikkeen. Chilinkin voi jättää pois tai laittaa sitä todella paljon, ihan oman maun mukaan.

Omistan ohjeen minulle erittäin rakkaalle ihmiselle, joka rakastaa kiinalaista ruokaa. Seuraavalla visiitillä saat tätä kastiketta sekä itse tehtyjä kevätrullia. :)

tiistai 1. lokakuuta 2013

Cinnabon uutena versiona - pieniä cinnaboneja ja chocoboneja

Halusin cinnaboneihin vähän vaihtelua. Tein niistä pieniä ja kehittelin myös suklaatäytteen. Syntyi sitten "chocobon". Omani valmistin tummasta suklaasta. Maitosuklaa sopisi niihin myös herkullisesti. Cinnaboneissa kannattaa nähdä vaiva ja valmistaa myös kuorrutus, se tekee niihin sen lopullisen säväyksen.

 Ei maailman kauneimpia pullia, mutta ah, niin hyviä.

Taikina:

2,5 dl kylmää maitoa
2 kananmunaa
75 g sulatettua margariinia tai voita
10 dl erikoisvehnäjauhoja (AnniHelena -tyyppinen)
1 tl suolaa
1 dl sokeria (reilu dl)
3 tl kuivahiivaa

Mittaa kaikki taikinan ainekset joko leipäkoneen tai yleiskoneen kulhoon. Anna koneen vaivata taikinaa 15-20 minuuttia. Laita taikina isohkoon kannelliseen kulhoon. Nosta jääkaappiin. Anna taikinan nousta vähintään 8 tuntia tai esimerkiksi yön yli.

Täyte:
25 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
---
1,25 dl fariinisokeria
0,5 tl ksantaania (auttaa pitämään täytteen pullan sisällä)
1-2 rkl jauhettua kanelia

Sekoita yhteen täytteen aineista fariinisokeri, ksantaani ja kaneli. Maistele täytettä, että koska siinä on sinun makuusi riittävästi kanelia.

Kuorrute:
50 g tuorejuustoa
25 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1,75 dl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia, mieluummin uutetta
pikku ripaus suolaa

Vatkaa kuorrutteen aineet sähkövatkaimella hyvin yhteen ja jatka vatkaamista niin kauan, että kuorrute kuohkeutuu ja vaalenee.

Chocobon täyte:
25 g kermaa
50 g suklaata rouhittuna (käytä hyvälaatuista suklaata, koska suklaan maku on voimakas pullassa)
-----
50 g suklaarouhetta väliin ripoteltuna (tätä ei siis sulateta)

Kiehauta kerma ja lisää siihen suklaa sulamaan. Sekoita tasaiseksi.

Chocobon kuorrutus:

25 g vispikermaa
50 g suklaata
1 rkl glukoosisiirappia

Kiehauta kerma ja siirappi. Lisää suklaa sulamaan kuumaan seokseen. Sekoita tasaiseksi.

Leipominen:

Jaa kohonnut taikina kahtia. Kaulitse kumpikin 30 cm x 60 cm levyksi. Levitä toiselle levylle margariini ja ripottele päälle fariinisokeriseos. Kääri rullaksi ja leikkaa 15 palaksi. Laita leivinpaperoidulle pellille kohoamaan leivinliinan alle.

Levitä toiselle levylle suklaatäyte ja ripottele päälle suklaarouhe. Kääri rullaksi ja leikkaa 15 palaksi. Laita leivinpaperoidulle pellille kohoamaan. Molemmat maut mahtuvat yhdelle uunipellille.

Nostata 30 minuuttia. Paista sitten 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä ja kypsiä. Ota pois uunista ja anna jäähtyä pieni hetki. Levitä kuorrutteet vielä lämpimille pullille. Pyri saamaan kuorrutusta myös pullan kierteisiin. Säilytä tiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

Allergiainfo:
  • Maidottoman versioon vaihda margariini maidottomaan, käytä maidotonta suklaata sekä korvaa tuorejuusto, kerma sekä maito maidottomilla versioilla, esim . Tofutin sour supreme -valmistetta kuorrutukseen, soijaruokakermaa suklaatäytteeseen. Pullan voi leipoa myös veteen.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...