lauantai 27. syyskuuta 2014

Minttusuklainen mutakakku (munaton)

Olen jo aikaisemminkin kertonut Neidin edistysaskelista allergiataipaleella. Nyt minulla on lisää kerrottavaa. Neiti on enenevissä määrin käyttänyt maitoa viimeisen neljän viikon ajan!!! Tuntuu ihan uskomattomalta! Eilen tein meille hampurilaiset ja minulta pääsi itku, kun pystyin laittamaan Neidille juustoa hampurilaiseen. Oikeastaan se itku tuli, kun Neiti söi niin hyvällä ruokahalulla. Muutamaa muutakin herkkua on kokeiltu. Brunbergin laktoositon maitosuklaa on ollut hitti, puhumattakaan tavallisesta jogurtista. Neiti rakastaa myös spagettipaistosta, jonka teen hyvään kanaliemeen ja ruokakermaan. On ollut niin ihanaa tehdä samaa ruokaa koko poppoolle.

Kananmunaa emme ole vielä uskaltaneet kokeilla. Muutenkin tämä testailu on hurjan hidasta. Olen heittänyt romukoppaan metodin, jossa testataan päivän aikana aluksi vähän ja sitten annosta lisätään saman päivän aikana reippaasti, jos oireita ei tule. Sen sijaan olen antanut joka päivä ihan vähän. Olen aloittanut puolesta teelusikallisesta ja lisännyt annosta hitaasti. Maidon olen lisännyt ruokiin tai antanut hapanmaitotuotteita, koko ajan hitaasti, mutta varmasti. Samaa olen tehnyt muiden ruoka-aineiden kanssa kesän aikana. Nyt allergialistalla on enää muna, kala, sinappi, ruis ja ohra. Olen melko varma rukiin ja ohran sopivuudesta, mutta pidän tahdin hitaana ja lisään ne myöhemmin kokeiluun.  


Neidin herkkua on ollut suklaaleivonnainen muodossa tai toisessa. Äitinsä tyttärenä hän rakastui tähän minttusuklaiseen mutakakkuun. Parasta tässä on se, että sitä ei edes arvaisi munattomaksi. Kakun saa helposti tehtyä vegaaniseen ruokavalioon soveltuvaksi. Kurkkaa vinkit postauksen loppupuolelta.

Minttusuklainen mutakakku

3,5 dl jauhoja
2 dl sokeria
1 dl kaakaota
0,75 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
---
1 dl juoksevaa margariinia tai sulatettua voita
1 rkl siirappia
1-2 tl piparminttuaromia
1 tl valkoviinietikkaa
2 dl maitoa tai soijamaitoa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita yhteen kuivat aineet jauhoista suolaan ja kosteat aineet margariinista maitoon eri kulhoissa. Yhdista seokset nopeasti lastalla tai lusikalla sekoittaen. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Voit laittaa vuoan pohjalle leivinpaperin, se helpottaa siirtämistä. Paista uunissa noin 18-22 minuuttia. Älä paista liian kypsäksi. Anna jäähtyä ihan rauhassa huoneenlämpöiseksi. Ota kakku pois vuoasta ja laita tarjoilulautaselle.

Kuorrute

1 dl vispikermaa
150-200 g maitosuklaata (osa voi olla tummaa suklaata) rouhittuna
Muutama tippa piparminttuaromia

Koristeluun suklaapalleroita tai suklaarouhetta

Kiehauta kerma ja ota se pois levyltä. Sekoita joukkoon suklaarouhe. Sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä ensin huoneenlämmössä, sitten jääkaapissa. Kun se on tarpeeksi paksua, levitä se kakulle. Suklaan määrä riippuu siitä, että kuinka jämäkän kuorrutteen haluat. Vähemmän suklaata on yhtä kuin juoksevampi kuorrute. Koristele esimerkiksi minttusuklaapalleroilla (Pirkka).

Allergia- ja ruokavalioinfo
Kakusta saa myös maidottoman, jolloin se sopii vegaaneillekin. Käytä soijamaitoa ja maidotonta margariinia. Kuorrutuksen voi valmistaa maidottomasta margariinista ja tummasta maidottomasta suklaasta (Brunberg, Panda, Urtekram). Lue tuoteselosteet raaka-aineista huolellisesti. Sulata miedolla lämmöllä 50 g maidotonta margariinia (t.sin. Keiju) ja 150 g maidotonta suklaata. Sekoita tasaiseksi ja kuorruta kakku. Esimerkiksi Pirkalla ja Rainbow'lla on tummat minttutäytesuklaat, jotka ovat maidottomia. 

Mutakakkua ilman munia ja se on jopa ihan kuin mutakakkua! 


tiistai 23. syyskuuta 2014

Vaniljainen karamellipäärynähillo

Meillä on säilötty, säilötty ja säilötty ja säilötty vielä vähän lisää. Kasvimaalta on kerätty jo melkein kaikki, joten viikonloppu kului sujuvasti sitä käsitellessä. Puolukat, loput yrtit ja chilit ja vaikka mitkä muutkin vaativat vielä huomiotaan. Keittiössä on vuoron perään tuoksunut etikka ja makea hillo.

Kaikista viettelevin tuoksu oli yhdellä uudella kehitelmälläni. Se pääsikin heti suosikkilistallemme. Vanilja, karamelli ja päärynä ei yksinkertaisesti voi olla huonoa yhdessä, eikä se olekaan. Sen sijaan se on niin hyvää! Yksinkertaisuudessaan loistavaa vaniljajäätelön kanssa. Tekeminenkään ei ole liian vaikeaa. Karamellin maku tuli näppärästi fariinisokerista, hillosokerista saadaan vähän rakennetta ja vaniljatangon voi halutessaan korvata vaniljauutteella. Vaniljasokerista tulee liian mieto maku epäilen. Jos olet mausteiden ystävä, kaneli tai inkiväärikin voisi sopia.


Vaniljainen karamellipäärynähillo

1,5 kg päärynöitä
0,5 vaniljatankoa
2 dl fariinisokeria
3 dl hillosokeria
0,25-0,5 dl vettä

Kuori ja paloittele päärynät. Laita ne kattilaan. Mittaa joukkoon sokerit sekä vesi. Halkaise vaniljatanko ja raavi siitä veitsellä siemenet irti. Laita ne kattilaan. Heitä joukkoon mukaan tankokin antamaan makua keittämisen ajaksi. Muista ottaa se pois, kun hillo on valmista.

Kiehauta hillo ja hauduta sitä sitten miedohkolla lämmöllä tunnin ajan. Painele päärynänpaloja pienemmiksi perunansurvimella. Purkita desinfioituihin purkkeihin. Hilloa tulee n. 1 litra. Noin kuukauden säilytys jääkaapissa. Pidempi aikainen säilöminen kannattaa tehdä pakastimessa, koska sokeria on normaalia hilloa vähemmän.

Tältä tämä herkku näyttää purkissa. Jostain kumman syystä en saanut otettua kauniista täysinäisestä hillopurkista kuvaa. Meillä taitaa asustaa hillovoro. Enkelin sädekehä pääni päällä kerron, että se en ole minä. Kukaan, mukaan lukien minä itse, ei usko tuohon.

Tässä yksi satsi satoa. Meillä on leijaillut kaalin tuoksuakin melkoisesti (anteeksi naapurit!) Olen tehnyt yhtä sun toista kasviksista ja marjoista. Lähipäivinä laittelen ohjetta mm. ihanaan punasipulihilloon. Facebookin puolelta voit käydä lukaisemassa kasvimaaraporttia. Se on jo vanhempaa perua, mutta paikkansa pitävää yhä.

Tässä kertauksena muutama blogissani jo aiemmin julkaistu, mutta jälleen lähiaikoina käyttämäni säilöntäohje:



perjantai 19. syyskuuta 2014

Pulled pork kuppikakut

Joskus on mukava huijata makuaistia. Kun näkee kuorrutetun kuppikakun, maha alkaa odottamaan makeaa herkkua, ei suolaista. Luvassa tällä kertaa on kuitenkin iloinen yllätys makuaistille. Sopivan suolaista kuppikakkua, täytteenä mehevää pulled porkia (tai kanaakin voi käyttää), tuorejuustosta tehty kuorrute sekä kaiken kruununa tippa tai kaksi grillikastiketta.


Kuppikakut ovat helppotekoisia, ei mitään kikkailuja ja jos on pulled porkia valmiina, ovat ne vielä nopeita valmistaakin. Kaupastakin saa nykyään monelta eri valmistajalta pulled porkia, jos ei halua itse sitä valmistaa. Loput annoksesta voi hyvin syödä perinteisesti sämpylän välissä tai  käyttää omaa lemppariini, pizzaan.

Pulled pork kuppikakut

8 kuppikakkua

3 dl vehnäjauhoja
1 dl maissijauhoja (tavallisia, ei tärkkelys)
2 tl leivinjauhetta
0,5 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
1 rkl ruohosipulisilppua/jalapenosilppua
1 kananmuna
2 dl maitoa tai kermamaitoseosta
75 g sulatettua voita tai margariinia
---
1-2 dl valmista Pulled porkia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele ja jauhotoa muffinipelti tai laita pellille paperiset vuoat (2 päällekkäin).

Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe, sokeri, suola sekä maustesilppu ja toisessa kulhossa kananmuna, maito ja rasva. Yhdistä ja sekoita nopeasti taikinaksi. Taikinaa ei saa sekoittaa liikaa, jotta saa parhaan mahdollisen rakenteen. Jaa muffinipellille taikinaa reilu ruokalusikallinen, laita päälle nokare pulled porkia ja peitä possu taikinalla.


Paista 200 asteessa noin 20-27 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Anna jäähtyä ennen kuorrutusta.

Kuorrutus

vaihtoehto 1:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
suolaa ja pippuria maun mukaan
2-3 rkl paholaisen hilloa tai muuta chilihilloa
ripaus korianteria ja chipotlea

Sekoita kuorrutuksen ainekset yhteen ja pursota kuppikakun päälle.

Vaihtoehto 2:

200 g omaa lempituorejuustoasi

Notkista juusto sekoittamalla ja kuorruta kuppikakut sillä.

Koristele halutessasi grillikastikkeella. Säilytä jääkaapissa. Kuppikakut voi pakastaa ilman kuorrutusta. Kakkuset voi tarjota myös kokonaan ilman kuorrutetta.

Makuaistin huijausta, eikö? 

Tavallisesta valmiiksi maustetusta tuorejuustosta saa jämäkämmän kuorrutteen kuin hillolla maustetusta, varsinkin jos hillo on yhtään löysemmän sorttista. Pulled pork kuppikakuista olen nähnyt amerikkalaisilla sivustoilla monia erilaisia versioita. Tämä on niistä suomalaistettu versio. Olen vähentänyt sokerin määrää paljon sekä lisännyt vähän mausteita. 



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...