maanantai 26. toukokuuta 2014

Suklaajuustokakku riisimuropohjalla

Mitä pitää tehdä, kun unohtaa kaksi kertaa ostaa keksit juustokakkupohjaan ja leipominen muuten laiskottaa? Kauppaan en suostunut enää kolmatta kertaa lähtemään, tiedä sitä mitä kaikkea muuta olisin jälleen kerraan kärryyni kerännyt, mutta varsinaiset tarpeet olisivat unohtuneet. Päätin sitten kurkistella kaappeihin, että mitä sieltä löytyy. Riisimuroja, Marsia ja suklaata. Haa, suunnitelmat muuttuivat aivan toisiksi. Herkullista tästäkin tuli.


Riisimuropohja

3 rkl voita tai margariinia
3 rkl vispikermaa
1 Mars-patukka rouhittuna*
4-5 dl riisimuroja*

Laita kattilaan miedolle lämmölle rasva, kerma ja Mars. Sekoittele kunnes sulaa. Sekoita joukkoon riisimurot ja painele tarjoilulautaselle irtopohjavuoan reunojen sisäpuolelle. (Kakku on helpoin kasata suoraan tarjoilulautaselle ja käyttää tekovaiheessa reunuksina joko kakkukehää tai irtopohjavuoan reunoja.) Nosta jääkaappiin odottamaan.

* = Katso postauksen lopusta ohjeet gluteenittomaan pohjaan.

Täyte

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl vispikermaa
100 g hyvää tummaa suklaata
sokeria ja vaniljaa maun mukaan

Sulata suklaa miedolla teholla mikrossa tai mieluummin vesihauteessa kuuman veden päällä. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää joukkoon tuorejuusto ja suklaa. Suklaa ei saa olla ihan kuumaa, kun sen lisää seokseen -> saattaa "leikata" kiinni, jos sen lisää liian kuumana. Mausta suklaajuustoseos vielä vaniljalla sokerilla. 

Ota pohja pois jääkaapista ja kaada täyte pohjan päälle. Nosta jääkaappiin hyytymään ainakin kuudeksi tunniksi. Tarjoile tuoreiden marjojen kera.

Ohje on melkoisen pienelle kakulle, halkaisija on vain 20 cm. Tuplaa täyte 24 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuun. Pohja pitää ainakin 1,5 kertaistaa siihen. 

Gluteeniton syntyy käyttämällä gluteenittomia riisimuroja. Keliakialiitto kertoo, että ohramallasuute on erittäin vähägluteenista, mutta varmista ensin, sopiiko se vai pitääkö olla ihan luontaisesti gluteenittomia muroja. Mars-patukan voi korvata 50 grammalla tummaa suklaata sekä 1-2 ruokalusikallisella hunajaa tai glukoosisiirappia. "Amerikkalais"-osastoilla on maissipohjaista tärkkelyssiirappia, joka on luontaisesti gluteeniton. Dansukkerin mukaan heidän glukoosisiirappinsa sopii keliaakikoille, mutta varmista sopivuus aina keliaakikolta itseltään.

Viikonloppu oli aivan ihanaa aikaa. Teimme pihahommia ja istutimme jo muutamia kesäkukkiakin. Nyt sitten saa ensi yöksi niitä peitellä, kun meidän nurkille luvataan kylmiä ilmoja. Olisi pitänyt uskoa vanhan kansan ohjeita kesäkuun kymmenennestä päivästä, silloin vasta on pakkasyöt voitettu.

Senetti, upean hehkuva kesäkukka. Näitä on pitänyt saada jo parina vuonna ja tänä vuonna taas.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...