maanantai 5. toukokuuta 2014

Helppo Daim-suklaapiirakka

Minulla oli varmasti pisin bloggaustauko blogini historiassa. Vietimme perheen kesken laatuaikaa ilman kuvaamista (ruoat lämpininä nenän eteen ilman odotusta, kun äiti kuvailee...)  ja lopulta vielä kävin mieheni kanssa ihanalla kahdenkeskisellä minilomalla. Lapsiperheessä se kahdenkeskinen aika on niin harvinaista ja kaivattua. Sitä ikäänkuin syntyy uudelleen ja ideoita alkaa tulemaan eri tavalla, kun on lepohetki takana.

Ensimmäinen ideani tauon jälkeen on helppotekoinen Daim-piirakka. Tässä ei tarvita uunia eikä aineksiakaan ole liikaa. Kerron vielä vaihtoehtoisen valmistustavan, jos sattuu jääkaapissa olemaan erinomaisesta muistista huolimatta toista kermaa. En tunnusta mitään, en se minä ollut, mitä te nyt kuvittelette? Kaiken lisäksi lähetin miehen vielä käymään kaupassa tarvikkeita hakemassa, enkä vaivautunut tarkistamaan muistikuvaani. Virhe! Opetuksena siis: Älä koskaan luota mielikuviisi jääkaapin sisällöstä, jos et ole sitä ajatuksella viikkoon käynyt läpi.

Pohja
200 g Digestive- tai kaurakeksejä
1 dl nestemäistä margariinia (tai 100 g sulatettua margariinia tai voita)

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon rasva. Näppärimmin tämä käy tehosekoittimessa. Painele keksiseos noin 20 cm korkean vuoan pohjalle. Tee noin 2 cm korkeat reunat keksimurskasta. Tähän tyyliin:
Nosta pohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Leivinpaperi vuoan pohjalla helpottaa siirtämistä tarjoiluastialle. Kakun voi toki kasata pelkän irtopohjareunuksen avulla suoraan tarjoilulautasellekin, jos niin haluaa.

Täyte

2 dl vispi- tai kuohukermaa
100 g maitosuklaata
100 g Lindt Excellence Caramel suklaata (muukin tumma suklaa käy)
2 rkl voita tai margariinia huoneenlämpöisenä

Kiehauta kerma ja rouhi suklaat. Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle. Sekoita tasaiseksi, lisää joukkoon rasva ja sekoita vielä. Anna jäähtyä hetki ja kaada sitten pohjan päälle. Nosta pohja jääkaappiin ja anna täytteen hyytyä useampi tunti. Rouhi sitten yksi iso Daim-patukka ja ripottele piirakan päälle.  Irroita varoen, kun kakku on kokonaan hyytynyt. Pyöräytä veitsellä ensin reunat irti. Aseta sitten tarjolle. Leivinpaperi alla helpottaa tehtävää. 


Toivorikkaana odottelin, että suklaatäyte olisi hyytynyt myös ruokakermasta valmistettuna. Sitä se ei suostunut tekemään. Lisäsin täytteeseen liivatteita ja homma toimi taas. Jos siis olet unohtanut ostaa vispikermaa tai ostit väärää kermaa, voit tehdä tämän myös ruokakermasta. Silloin tarvitaan liivatelehtiä apuun. Huomioi, että suklaissakin on eroja. Tummat tuntuvat hyydyttävän paremmin kuin maito- tai valkosuklaa. Seuraa suklaatäytettäsi jäähtymisen aikana ennen kuin kaadat sen piiraaseen. Jos se ei tunnu paksunevan lainkaan. Lisää täytteeseen liivatetta liotettuna tilkkaseen kuumaa vettä, yksi, maks. kaksi riittänee. Jos liivate paakkuuntuu kylmään täytteeseen lisättäessä, ei katastrofia. Kuumenna täyte varovasti uudelleen ja homma on pelastettu. Tällainenkin on joskus tullut koettua ja tilanteen sai pelastettua. 

Liota kahta liivatetta kylmässä vedessä viisi minuuttia. Kiehauta ruokakerma, lisää sinne liotetut liivatteet. Purista liivatteista kevyesti vesi pois ennen kermaan lisäämistä. Kaada kuuma kermaliivateseos sitten rouhitun suklaan päälle ja sekoita tasaiseksi, lisää rasva ja sekoita vielä tasaiseksi. Kaada piirakkavuokaan ja nosta jääkaappiin hyytymään. Lopuksi ripottele Daimrouhe päälle.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...