sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Parsasalaatti grillistä parsakastikkeella

Olen viimeinkin oppinut, että aina ei tarvitse ostaa kirjaa itselle, sen voi lainata kirjastosta. Olen lainannut muutamia ruokakirjojakin sillä tuloksella, että ne on ollut ihan pakko ostaa itselle. Näin kävi taas. (Nih, yli 20 hyllymetriä kirjoja + erinnäinen määrä laatikoissa ei riitä vieläkään, huokaus.) Lainasin Paul Svenssonin (Strömsö) Grilli kuumana -kirjan. Nyt se on ihan pakko ostaa itselle. Siinä on ihania ja erilaisia grilliherkkuja, juuri sellaisia mistä meillä pidetään.

Kirjasta päätyi kokeiltavaksi grillattu parsa salaatissa. Voi hyvänen aika sentään, kun se olikin hyvää. Tämä ohje pysyy meillä takuulla koko kesän käytössä, tai no, ainakin niin kauan, kun saa hyvää parsaa. Tein muutaman muutoksen ohjeeseen, mutta idea ja suurin osa on Paul Svenssonin käsialaa.


Parsaöjy

3 dl rypsiöljyä
parsanipun "puisia" osia, paloiksi leikattuna
1 tl suolaa
kourallinen tuoretta pinaattia

Taita parsoja hieman ja ne napsahtavat luonnostaan poikki oikeasta kohtaa. Laita nupulliset parsan varret sivuun ja käytä oljyyn ns. hukkapätkät. (Sopivat erinomaisesti myös erilaisiin liemiin mausteiksi, ei kannata viskata pois!) Leikkaa hukkapätkinnistä pois kannat ja paloittele jäljelle jääneet osat. Laita ne kattilaan öljyn ja suolan kanssa. Kiehauta niitä varovasti muutama minuutti. Muista olla varovainen öljyn kanssa.

Anna öljyn maistua puoli tuntia kattilassa. Nosta sitten sen lämpötila taas kiehumispisteeseen, ota pois levyltä ja heitä joukkoon pestyt ja kuivatut pinaatin lehdet. Anna jäähtyä hetki. Soseuta hienoksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Siivilöi öljy lusikalla painellen. Tätä voi käyttää muissakin salaateissa, säilyy viikon verran jääkaapissa.

Salaatti

kolme kourallista pinaatin lehtiä
pari oksaa basilikaa, käytä vain lehdet
jäljellä olevat parsat
tryffeliöljyä
parmesania maun mukaan
halutessasi paahdettuja pinjansiemeniä

--
0,5 dl balsamiviinietikkaa
0,5 dl parsaöljyä

Kiehauta balsamiviinietikka puoleen (0,25 dl). Lisää joukkoon parsaöljy ja sekoita. Jätä odottamaan salaatin valmistumista.

Laita parsat halsteriin. Sutaise ne tryffeliöljyllä tai oliiviöljyn ja suolan seoksella. Grillaa kauniin värisiksi. (Halsteri helpottaa kääntelyä grillistä, ei tarvitse yrittää kalastella parsoja hiilloksen joukosta.)


Pese pinaatit, napsaise pois isoimmat lehtiruodin pätkät. Revi isot lehdet. Laita pinaatit lautaselle, silppua päälle basilika.

Paloittele grillatut parsat ja laita ne basilikan ja pinaatin päälle. Kruunaa annos parmesanlastuilla ja ripottele halutessasi päälle pinjansiemeniä. Pirskottele päälle lopuksi kastiketta haluamasi määrä.

Jättämällä pois parmesanin, saat salaatista maidottoman sekä vegaanille sopivan.

Lopuksi vielä näytän, missä olen kuluttanut viime päivinä aikaani paljon:
Tässä meidän palstalla on nyt tulossa vaikka mitä kurkuista perunoihin, myskikurpitsasta retikkaan ja kaikkea siltä väliltä. Toivottavasti säänherrat ovat suotuisia ja satoakin saadaan. Hyötyliikunta on ainakin taattu. Lapiota ja talikkoa heilutellessa (koko maa on käännetty kolmesti, jotta sain edes osan rikkaruohoista pois...) on hauis kasvanut ja muutama kilokin kadonnut. Nyt onkin hyvä taas alkaa leipomaan herkkuja. 


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...