keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Savunmakuinen cola-viskikastike ja grillikylki

No jo on juhannuskelit etten sanois. Kesäkukat ovat vähemmän kauniissa harsopaketeissa, ruukkutomaateille piti laittaa muovia suojaksi, kasvimaa on yltäpäältä harsotettu. Eilen tuli jotain epämääräistä valkoista taivaalta ja yö oli Ilmatieteen laitoksen mukaan sinisillä lämpötiloilla. Hyrrr. Tässä teille rohkeille grillikylkiohje, jos tohditte grillata ulkona. Meillä se  taitaa jäädä väliin, ehkä. En ole oikein osannut päättää vieläkään juhannuksen menua. Tai no, jälkkärit tiedän kyllä ja perjantain lounaan, mutta lopun edestä on kaikki auki.

Viskicolasoosi

2 dl paseerattua tomaattia
1 dl ketsuppia
1 dl coca-colaa
0,5 dl viskiä/bourbonia
1 dl fariinisokeria
0,5 punasipulia pienenä silppuna
1 valkosipulinkynsi silppuna
0,5-1 tl mustapippuria rouhittuna
2 tl paprikajauhetta
1 rkl soijakastiketta
2 rkl worcesteria
3 rkl omenaviinietikkaa

Mittaa ainekset kattilaan ja hauduttele parisen tuntia miedohkolla lämmöllä. Säilyy jääkaapissa ainakin viikon ajan.

Grillikyljen valmistus

Hiero grillikylkeen edellisenä iltana rub. Trimmaa lihaa tarvittaessa siistimmäksi. Kiedo kylki muovipussiin tms. Käännä muutaman kerran marinoitumisen aikana. Säilytä jääkaapissa.

Rub
2,5 dl fariinisokeria
4 rkl paprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
2 rkl merisuolaa rouhittuna
2 rkl pippurisekoitusta
1 rkl chilijauhetta

Sekoita aineet hyvin yhteen. Säilytä tiiviissä astiassa. Säilyy useamman viikon.


Nosta liha lämpenemään tuntia ennen esikypsennystä. Ota sopiva uunivuoka. Paloittele sinne pari porkkanaa ja sipulia. Lisää pohjalle 0,5 dl vettä. Nosta kylki kasvisten päälle. Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja nosta 100-125 asteiseen uuniin. Anna kypsyä uunissa 6-8 tuntia. Tämän vaiheen jälkeen liha säilyy pari päivää jääkaapissa. (Jos laiskottaa, kiedo kylki folioon ja kypsennä sellaisenaan ilman rehuja 6-8 tuntia.)

Grillaa lopuksi hyvä pinta suoralla lämmöllä hyvällä hiilloksella tai kaasu- tai sähkögrillissä. Valele usein grillikastikkeella. Anna vetäytyä varten verran ennen leikkaamista. 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...