torstai 26. kesäkuuta 2014

Vesirinkelit hapanjuuresta

Tällä kertaa hapanjuuresta tehdään bageleita eli vesirinkeleitä, noita New Yorkin herkkuja. Uskokaa tai älkää, mutta tein kahdesti ihanat annokset kylmäsavulohella ja tuorejuustolla höystettynä, mutta söimme ne ennen kuin muistin kuvata. Yleensä sitä unohtaa kuvata lämpimät annokset, mutta nyt oli niin kutsuvaa ruokaa, että koko kamera pyyhkiytyi pois mielestäni, vaikka bagelit olisivat voineet hetken syöjiä odottaa. Onneksi ehdin nappaamaan muutaman kuvan valmiista bageleistä paiston jälkeen.

Näissä bageleissa on jonkin verran tekemistä ja vaiheita. Odotusaikaa on paljon, mutta vaiva palkitaan pehmeillä ja herkullisilla bageleilla. Ohjeet hapanjuureen löytyvät tästä postauksesta.


Alkutaikina:
185 g jauhoja
0,25 tl kuivahiivaa
215 g vettä
140 g ruokittua hapanjuurta

Sekoita aineet jonkun vaivauskoneen kulhossa ja anna alkutaikinan kuplia huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä 4-6 tuntia. Kuvassa näkyy kuplivaa taikinaa.

Taikina:
alkutaikina+
0,25 tl kuivahiivaa
235-300 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl leipäsiirappia

Mittaa loput aineet alkutaikinan joukkoon. Vaivaa koneella 10-15 minuuttia. Taikinan pitäisi olla aika tukevan oloista. Lisää jauhoja tarvittaessa. Peitä leivinliinalla ja muovilla, nostata yön yli jääkaapissa.


Keittämiseen:
vettä ja 1 rkl ruokasoodaa

siemeniä rinkelien päälle

Laita lautasille valmiiksi siemeniä rinkeleiden dippaamista varten. Seesaminsiemenet olivat suosikeitamme. Auringonkukan siemenet eivät meinanneet pysyä kunnolla kiinni.

Nosta taikina huoneenlämpöön tuntia ennen leipomista. Vaivaa sitten vähän ilmaa pois. Pyörittele pötköksi ja leikkaa 12 palaan.


Pyörittele taikina pulliksi. 

Tee bagaleihin hyvät reiät. Peitä leivinliinalla ja anna nousta kaksinkertaisiksi.

Kiehauta isohkossa kattilassa 2-3 litraa vettä. Lisää ruokasooda. Anna kiehahtaa hetki ja lisää sitten joukkoon niin monta rinkeliä kuin pystyt mukavasti keittämään. Keitä minuutti kummaltakin puolelta. Kaksi minuuttia yhteensä.

Dippaa varoen bagel siemenlautaselle ja laita leivinpaperoidulle pellille ja paista 230 asteessa, kunnes bagelit ovat kauniin värisiä.
Jos en ihan väärin muista, niin ohje on peräisin Peter Reinhartin kirjasta, jonka nimeä en muista. Olen jälleen kerran raapustellut Salaiseen kansiooni ohjeen joskus. Ohjeessa oli kuivahiivaa, jota en tohtinut jättää pois. Seuraavalla kerralla kokeilen varmasti ilman sitä. Reima on sen verran tehokas poika.

Bagelit ovat parhaimmillaan samana päivänä. Ne kovettuvat kovin helposti, pakasta ne heti, jos et syö kaikkia samana päivänä.

Identtiset kaksoset Reima ja Rainer odottelemassa tosi toimia. Reima lähettää Luimupupulle terveisiä!


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...