perjantai 18. heinäkuuta 2014

Mansikkainen lehtimehu

Lehtimehu, Louhisaaren juoma tai Marskin mehu on monelle tuttu. Olen tehnyt sitä hyvin monena kesänä, kauemman aikaa kuin edes haluan ajatella. Lehtimehua tehdään myös siman tapaan, mutta itse tykkään enemmän hapolla tehdystä. Olin ajatellut tehdä lehtimehua jo aiemmin, mutta se vain oli jäänyt muiden kiireiden jalkoihin. Parasta lehtimehua tulee jo aiemmin kesällä kerätyistä lehdistä, mutta ei huolta, sitä voi yhä edelleen tehdä.

Mansikoita säilöessäni sain sitten ajatuksen mansikka-lehtimehusta. Sitähän piti heti kokeilla. Tulos on hyvä. Mustaherukan maku sopii mainiosti mansikan joukkoon. Väri on todella upean punainen ja mansikat antavat parastaan, kun niitä ei tarvitse keittää.


Mansikka-lehtimehu

2 litraa mansikoita
2 litraa mustaherukan lehtiä
4 litraa vettä
40 g sitruunahappoa (apteekista tai isojen kauppojen olutvalmistushyllyltä)
4-8 dl sokeria tai maun mukaan

Perkaa mansikat ja murskaa ne kevyesti ison kattilan tai muun kuumuutta kestävän astian pohjalle. Lisää joukkoon pestyt mustaherukan lehdet. Kaada päälle neljä litraa kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä.

Kun seos on huoneenlämpöistä, sekoita joukkoon sitruunahappo. Anna olla peitettynä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ensin karkeamman siivilän läpi ja sen jälkeen suodata harsokankaan läpi. Sekoita joukkoon sokeri. Sekoittele niin kauan, että sokeri liukenee.

Säilytä jääkaapissa ja viikkoa pidemmät ajat pakastimessa. Tarjoile laimennettuna makusi mukaan. Voit käyttää laimentamiseen veden lisäksi myös vichyä tai Spritea.

Tässä vielä tavallisen lehtimehun ohje:

5 litraa mustaherukan lehtiä
5 litraa kiehuvaa vettä
50 g sitruunahappoa
1 kg sokeria tai maun mukaan (

Kaada kiehuva vesi pestyjen lehtien päälle kattilaan. Anna jäähtyä. Lisää joukkoon sitruunahappo. Anna olla seuraavaan päivään peitettynä huoneenlämmössä. Siivilöi harson läpi ja lisää joukkoon sokeri. Sekoita kunnes sokeri on liuennut.Tarjoile laimennettuna ja säilytä pidemmät ajat pakastettuna.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...