keskiviikko 6. elokuuta 2014

Helpotusta helteisiin sorbetin ja mehujäätelön muodossa

Osoitin taas suuremmoisen älykkyyteni, kun aloin tekemään Neidin kanssa mansikka-persikkamehujäätelöä ja vesimelonisorbettia. Sokerisiirappi + hedelmäsoseet + Neiti + Äiti = Katastrofi isolla Koolla. Aluksi sujui vallan mainiosti, kun kuorimme ja paloittelimme hedelmät. Ei mitään vaikeutta, vaikka Neiti ihan itsekin leikkasi hedelmänpaloja pienemmiksi. Sauvasekoitintakin käytimme sivistyneesti eikä niin kuin eräs vanhempi hiihtäjätähti Neljän tähden illallisessa.

Sokerin mittaaminen kattilaan oli ensimmäinen oire katastrofista. Sokeria oli vähäsen lattialla ja pöydällä. No, ei se haitannut, imurilla ja rätillä siitä selvittiin. Mutta valmis mehujäätelömassa ja Neiti, huokaus. Tietenkin, tottakai lapseni halusi tehdä itse jäätelönsä. Alle 4-v laittamassa mehujäätelöä muotteihin. No, keittiön lattia kaipasikin pesua.

Pakastimeen laittokin oli aivan oma operaationsa. En ymmärrä miten tuosta lapsukaisesta on tullut kissa. Hän pyörii jaloissa kuin kissa, jolle avataan ruokapurkkia. Suoritin siinä sitten neljän kierteen väistöliikkeen ja voih, kaipasi se pakastimen ovi muutenkin pesua.

Ja se oli vasta mansikka-persikkajäde. Vesimelonijäätelö oli oikea painajainen. Kun sokerisiirappi oli jäähtynyt, sekoitimme siihen soseutetun vesimelonin. On sitten tahmeaa tavaraa. Neiti halusi maistiaisia siitä sellaisenaan. Ok, pelkkä vesimelonipyre, se nyt oli helppo pestä pöydästä pois. Muttamutta. Sorbetti... Sokerisiirappi... Minä kömpelys... Pakastin... No joo, kyllä se pakastinkin kaipasi jo sulatusta ja pesua. Ja keittiön lattia pesua, taas. Ja pesua kolmeen kertaan ennen kuin kaikki tahma oli poissa.

Mitä tästä opimme? Kun meinaat sekoittaa pakastimessa kipassa olevaa sorbettia, katso, että se on edes vähän alkanut jäätyä ennen kuin avaat kannen. Tai avaa kansi ainakin varovasti, hyvin varovasti. Se tatina on melkoista pestävää. Positiivinen puoli on, että kun olet nämä herkut valmistanut, keittiösi kiiltää puhtauttaan! Tosin viisas ei tee niin kuin minä teen, vaan on kymmenen kertaa varovaisempi ja ei saa itselleen moista urakkaa aikaiseksi lainkaan.


Ihanan raikkaita herkkuja kaikesta huolimatta. Näitä on helppo säätää ja muokata omaan makuun sopivaksi.

Mansikka-persikkamehujäätelö

1 l mansikoita
4 persikkaa
sokeria maun mukaan

Perkaa mansikat, kuori persikat. Soseuta ne tehosekoittimessa tai vaikka sauvasekoittimella. Lisää joukkoon sokeria maun mukaan. Kaada mehujäätelömuotteihin ja pakasta.

Vesimelonisorbetti

1/2 pienestä vesimelonista
0,5 dl limen mehua
8 dl vettä
2-4 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia*

Kiehauta vesi ja sokeri sekoitellen niin kauan, että sokeri sulaa. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Paloittele meloni, poista kuori ja siemenet. Soseuta meloni limemehun kanssa. Siivilöi tarvittaessa, jos siemeniä on jäänyt. Sekoita vesimeloniseos jäähtyneeseen sokerisiirappiin. Kaada sopivaan kannelliseen rasiaan ja laita pakastimeen jäätymään. Sekoita jäätymisen aikana haarukalla pari kolme kertaa, varovasti.

*Glukoosisiirappi on valmistajan ilmoituksen mukaan gluteeniton, mutta käytä keliaakikon tuntemuksen mukaan. Joillekin sopii, joillekin ei. Kysy, jollet tiedä varmaksi. Glukoosisiirappi ei ole välttämätön, vatkaa ilman glukoosisiirappia valmistettua sorbettia useammin pakastamisen aikana paremman rakenteen aikaan saamiseksi.


 Annos on iso. Valmista sorbettia tulee noin 1,5 litraa. Kuvaamiseen en uskaltanut panostaa yhtään. Ties mitä olisin vielä joutunut pesemään. Neitikään ei meinannut uskaltaa maistaa jätskejä, kun ne suttaavat. Onneksi meillä on kuitenkin näillä nyt herkuteltu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...