sunnuntai 17. elokuuta 2014

Sitruksinen palapulla

Tarvitsin lohturuokaa, kiitos armaan tyttäreni kommentin. "Äiti haluaisitko tuollaista rasvaa? Se voisi parantaa sinun ryppysi." Lähestyvän neljänkympin kriisin huomasi hyvin, kun silmiini oli oikein kohoavinaan kyyneleet, kun marssin siltä seisomalta tekemään pienen kasvohoidon. Hyvin kyllä tajusin Neidin vaan toistaneen mainoksen sanoja, mutta silti se kävi naiselliselle turhamaisuudelleni. Olin jo pitkään halunnut kokeilla amerikkalaista Pull-Apart -pullaa ja nyt minulle tuli siihen sopiva tekosyy, sillä mikä onkaan parempaa lohturuokaa kuin pulla? Sitä paitsi ihan pieni kilomäärän lisäys silottaa ryppyjä, kun nahka taas kiristyy. (Älä ota viimeistä virkettä tosissassi, en minäkään ota. Varsinkin kun pieni pyykkiapulaiseni otti pyykkitelineestä äidin pikkuhousut ja sovitteli niitä itselleen. Äidin isot pikkuhousut oli kommentti... Ja kriisit senkus lisääntyvät vaan.)


Taikina

Ohjeesta tulee kaksi "pullapitkoa"

0,5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl sokeria
---
100 g voita tai maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
---
2 isoa kananmunaa
2 dl maitoa (vettä, jos teet maidottomana)
9-10 dl vehnäjauhoja
ripaus muskottipähkinää

Sekoita vesi, hiiva ja sokeri kulhossa. Jätä odottamaan viideksi minuutiksi.

Vatkaa rasva, sokeri ja suola kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon munat vatkaten ja sitten hiivaseos.  Lisää jauhot vähitellen joukkoon, kun taikina on hyvin käsiteltävää ja muodostaa pallon/irtoaa reunoista, älä lisää enempää jauhoja. Koneella vaivausaika noin 5 minuuttia, käsin vähän enemmän. Peitä taikina leivinliinalla ja jätä kevyesti öljyttyyn kulhoon nousemaan kaksinkertaiseksi (1-1,5 tuntia).



Täyte

2 dl sokeria
4 rkl appelsiinin kuoriraastetta (vain keltainen osa kuoresta)
2 rkl sitruunan kuoriraastetta (vain keltainen osa)
---
n. 50 g voita tai maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä

Sekoita ainekset yhteen.

Päälle

2-4 rkl juoksevaa hunajaa
2-4 rkl voisulaa tai juoksevaa maidotonta margariinia

Voitele kaksi pitkulaista isoa leipävuokaa. Painele kohonneesta taikinasta ilma pois ja kaulitse se isohkoksi levyksi. Voitele pinta rasvalla. Ripottele päälle sokerisitrusseos. Leikkaa vuokaan sopiviksi neliöiksi. Pinoa neliöt vuokaan. Parhaiten se käy nostamalla vuoka pystyyn ja kasaamalla paloja siihen.


Tähän pari vinkkiä:
-Älä käytä vuoan tukena kaulinta, se rullaa erittäin kauniisti leivinpöydältä alas ja se siitä tuesta.
-Älä laita vuokaa liian täyteen, sillä pullan noustessa sokerinen täyte valuu hienosti yli uunissa ja muodostaa kauniin mustan pinnan uunin pohjalle, bonuksena käry ja savu.

Kun olet kasannut palat vuokaan, kerää varissut sokeri ja ripottele se pullan päälle. Peitä vuoka liinalla ja anna pullan nousta tunnin verran. Kun se on noussut, valuta päälle hieman hunajaa ja voisulaa/margariinia. Paista 175 asteessa 30-35 minuuttia tai kunnes pulla on kauniin kullanruskeaa ja kypsää. Anna jäähtyä hetki.


Kuorrutus

4 dl tomusokeria
2 rkl voi- tai margariinisulaa
2 tl appelsiininkuoriraastetta
1-3 rkl appelsiininmehua
1 rkl sitruunanmehua

Siivilöi tomusokeri. Sekoita joukkoon rasvasula ja appelsiininkuori. Lisää mehuja niin paljon, että saat aikaiseksi hyvän kuorrutteen. Valuta pullan päälle. Anna kuorrutuksen asettua ja herkuttele sitten. Pulla maistuu myös ilman kuorrutetta.

Pulla nostetaan vuoasta viipale kerrallaan, se sujuu ihan hyvin, jos et ole laittanut vuokaa liian täyteen.



Tämänkin ohjeen olen joskus kirjoittanut ylös Southern Living -lehdestä.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...