perjantai 15. elokuuta 2014

Pulled porkia painekeittimessä

Olen niin rakastunut ja ihastunut uusimpaan keittiövempaimeeni, painekeittimeen. Isot perunat valmiita 10 minuutissa, pulled pork tunnissa ja chili kypsyy noin puolessa tunnissa ja kondensoidusta maídosta kinuskin tekee vartissa. Ihanaa ajan ja energian säästöä! Monella on mielikuvissa kattoon asti räjähtänyt hernesoppa. Nykyään painekattilat ovat kehittyneet turvallisemmiksi ja oikealla käyttötavalla moista mossahdusta ei onnistu saamaan aikaiseksi, ellei ole Myytinmurtaja. Tosin hekin joutuvat tuhoamaan turvamekanismeja, jotta onnistuisivat. Räjähtämisen sijaan moni ruoka kypsyy meheväksi hyvin nopeassa tahdissa.

Muutenkin on nyt hyvä fiilis! Katsokaapa postauksen lopusta muutama kuva pikaiselta metsäkäynniltä. Metsässä nousee jo yksi sun toinen kaveri hellehorroksesta. Toivo sienirintamalla alkaa heräilemään samaa vauhtia sienien kanssa. Okei, tunnustetaan, sienipöffelin toivo taitaa olla paljon nopeampi kuin yhdenkään sienen kasvuvauhti.

Pulled pork

2 rkl rypsiöljyä
1,5-2 kg porsaan lapaa
1 sipuli silputtuna
3 dl grillikastiketta (omaa suosikkiasi, tarkista raaka-aineet allergikolle valmistettaessa)
2,5 dl vettä
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl valkosipulijauhetta (tuoreen voit paistaa sipulin kanssa)
0,5 tl
suolaa, chiliä ja pippuria maun mukaan

Leikkaa lavan palat pienemmiksi. Laita painekeitin levylle keskikovalle lämmölle. Kaada kattilaan öljy ja kun se on lämmennyt, ruskista lavan palat. Tee se erissä.

Ota liha pois kattilasta ja ruskista sipulisilppu. Nosta liha takaisin kattilaan. Sekoita vesi, mausteet ja grillikastike sekaisin. Kaada neste lihan päälle. Sulje painekeitin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Laita paineasetus päälle (käytin tässä Tefalin keittimessä asentoa 2) ja nosta lämpö kuumaksi. Kun paine on noussut, laske levyn lämpötilaa sen verran, että isoin pihinä lakkaa, mutta paineet kuitenkin säilyvät. Noudata koko ajan valmistajan käyttöohjeita!

Kun kattilaan on noussut paineet, ota siitä aikaa tunti. Kun se on kulunut, sammuta levy ja päästä hetken kuluttua höyry pois jälleen kerran ohjeiden mukaisesti.

Ota liemestä pois lihat ja nyhdä liha sormin tai haarukalla. Kiehauta lientä ilman kantta 5-10 minuuttia, niin että siitä tulee paksumpaa, sellaista siirappimaista. Lusikoi liemi lihan joukkoon ja tarjoile nyhtöpossu purilaisina tai tortillan kera, nyt näin esimerkkinä.

Sitten siirrytään sinne metsään!
 Ensimmäiset ihanuudet olivat torvisieniä! Sydämessä oikein läikähti, kun tajusin, että nyt se sienikausi alkaa.

Haperoitakin näkyi jo monenmoisia. Kaikki hyvin matoisia ja syötyjä. Ikävä kyllä sienituholaisetkin ovat heränneet sienien ilmestyessä.

Pieniä keltasarvikkaan alkuja 

Kaunista kultaa kantarellin muodossa.

Tässä vielä mun muruni, Tefal Secure 5 painekeitin. Hintavertailu muuten kannattaa. Säästin useamman kympin, kun katsoin vähäsen, mitä missäkin maksaa. Seuraava linkki vie Gigantin verkkokaupan sivuille: Gigantin verkkokaupasta löytyi edullisin hinta. (Ei ole mainos, olen vaan tosi tyytyväinen ostokseeni.)
Kylläpäs postaukseni pomppi sinne ja tänne ja tonne. No, olen itsekin nyt kovin pomppivan oloinen. Tahdon metsään, ihania sieniä etsimään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...