tiistai 21. lokakuuta 2014

Kurpitsasämpylät

Meillä on kurpitsasosetta pakkanen pullollaan. Sitä on ihana käyttää leivissä, sosekeitoissa ja vaikka missä. Aina joskus tarvitsen paksumpaa kurpitsasosetta, jolloin sitä joutuu tekemään valuttamalla löysempää sosetta. Prosessista jää ylimääräistä kurpitsamehua jäljelle, jota sisälläni asuva pieni Martta ei raaski heittää roskiin. Niinpä se käytetään sämpylätaikinaan. Lisätään sämpylöihin vielä kurpitsasosettakin lisämakua antamaan. Pieni hassuttelu on sallittua sämpylöitä leipoessa. Niistä voi taiteilla vaikkapa kurpitsan näköisiä.


Kurpitsasämpylät
9-10 kpl

1,75 dl kurpitsamehua tai maitoa tai vettä
1,25 dl vettä
1 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa tms.
0,5 dl nestemäistä margariinia (maidoton tarvittaessa) tai voisulaa
1 tl suolaa
4 tl hiivaa
7-8,5 dl vehnäjauhoja (riippuu ihan kurpitsasoseen nestemäisyydestä)
2,5 dl hienoja spelttijauhoja
1 dl kurpitsasosetta

Voiteluun nestemäistä margariinia, voita tai kananmunaa

Mittaa ainekset kulhoon ja vaivaa taikinaksi. Jos vaivaat käsin, vaivaa noin 10 minuttia. Koneella taikina valmistuu noin viidessä minuutissa. Lisää jauhoja vähitellen. Taikina on valmista, kun siitä tulee pallo koneessa tai se alkaa irtoamaan vaivauskulhon reunoista.

Käytin sämpylöissä taas kylmänostatusta. Eli tee taikina kylmään nesteeseen ja nostata yön yli jääkaapissa. Käytä riittävän isoa kulhoa, jossa on kansi tai peitä kulho muovilla, jos kantta ei ole. Ota taikina huoneenlämpöön tuntia ennen leipomista. Jos haluat leipoa sämpylät muutamassa tunnissa, käytä hiivan ohjeen mukaista lämpötilaa nesteessä. (Tuore hiiva 37, kuivahiiva 42 astetta)

Kun taikina on kohonnut, vaivaa siitä ilmakuplat pois. Jaa taikina noin 9-10 osaan. Pyörittele palloiksi. Kohota leivinpaperoidulla pellillä leivinliinan alla. Leikkaa halutessasi sämpylöihin viillot ja tee keskelle kolo. Paina koloon rusina tai pähkinä kurpitsan karaksi. Voitele sulatetulla/nestemäisellä margariinilla tai voilla tai kananmunalla. Paista 200 asteessa kauniinvärisiksi ja kypsiksi. Kypsä sämpylä kumisee pohjasta, sitä koputtaessa. Aikaa paistoon kuluu 15-20 minuuttia.


Kaupan kurpitsasose antaisi oranssimman värin, kotitekoinen on paljon keltaisempaa (riippunee kurpitsalajikkeesta). Lisäväriä sämpylöihin saa voitelemalla ne kananmunalla. Näihin sitä ei nyt Neidin vuoksi laitettu.
Meillä on vielä kokonainenkin kurpitsa. Luonto on keksinyt hyvän pakkauksen ravinnon säilymiselle.  

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...