keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Kurpitsatryffelit

Minä vihaan, vihaan ja vihaan Candy Meltsejä. Mikään ei meinannut onnistua niiden kanssa. Värit ovat kyllä hienoja, mutta kaikki ne lisäaineet ynnä muut varoitukset värien vaikutuksesta lasten käytökseen taisivat saada aikaiseksi melkoisen ennakkoasenteen minulle. Lopulta kuitenkin onnistuin kuorruttamisessa, vaikka järkikultani siinä melkein karkasikin. Paljon helpommalla pääsee, kun kierittelee tryffelit vaikkapa kaakaojauheessa tai nonparelleissa. Halusin kuitenkin tehdä kurpitsan näköisiä tryffeleitä, joten sen eteen oli tehtävä töitä. Seuraavaksi keksin kyllä paljon luonnollisemman kuorrutuksen. Tulen paljon paremmin toimeen ei niin teollisten raaka-aineiden kanssa.

Itse tryffelimassaa oli ihana kehitellä. Kurpitsa on todella monipuolinen raaka-aine. Toistan nyt itseäni, mutta mielestäni kurpitsan käyttöä voisi Suomessa lisätä, niin tavallista kurpitsaa kuin myskikurpitsaakin. Ihan liian monella on mielessä lapsuudessa syödyt etikkaiset kurpitsakuutiot, jotka eivät rehellisesti sanottuna ole kummoisiakaan. Mutta kun tekee vaikka kurpitsarisottoa tai -sämpylöitä, niin mieli muuttuu kummasti. Lopullinen rakastuminen kurpitsaan tapahtuu, kun siitä tekee muffineita tai näitä mausteisia tryffeleitä.


Kovan onnen kurpitsatryffelit
n. 20 kpl

3,5 dl tummaa suklaarouhetta (n. 300 g muistaaakseni, unohdin kirjoittaa painon ylös)
0,5 dl vispikermaa
0,5 mahdollisimman kuivaa kurpitsasosetta, valuta suodatinkankaan läpi tarvittaessa
0,5 tl kanelia
ripaus inkivääriä ja neilikkaa
3-5 Digestive-keksiä murskattuna

Kiehauta kerma ja sulata suklaa siihen. Pidä miedolla lämmöllä, jos suklaa ei meinaa sulata.

Sekoita joukkoon mausteet ja kurpitsasose sekä Digestivet.

Digestivien määrästä riippuu se, että kuinka kiinteää massasta tulee. Jos haluat tehdä makeisvuoasta tarjottavia tryffeleitä, murskan määrä voi olla pienempi. Makeisvuokiin tehtävät tryffelit voi tässä vaiheessa annostella vuokiin ja ne ovat sitten valmiita. Säilytä jääkaapissa. 

Jos haluat muotoilla tryffeleitä, laita vähän enemmän keksimurskaa. Laita massa jääkaappiin jäähtymään peitettynä. Anna kiinteytyä parisen tuntia. Muotoile sitten tryffelit. Jos teet kurpitsoita, pyörittele palloiksi ja tee kurpitsaan viillot ja reikä keskelle kuvan mukaisesti. Tavalliset kaakaojauheella tai nonparelleilla kuorrutettavat kurpitsapallerot voi tässä kohtaa pyöräyttää kuorrutteessaan ja sitten ne ovat valmiita, säilytä jääkaapissa.

Laita kurpitsaksi muotoillut tryffelit jähmettymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Kuorruta sitten Candy Meltsillä. Huokaus. Ei ole mitään vaikeuksia, jos pidät paksummasta kuorrutteesta. Minä en pitänyt. Niinpä päätin ohentaa Candy Melts-massaa. Ensimmäinen kokeilu niin sanotusti leikkasi kiinni. Niin meinasi toinenkin tehdä, mutta sitten keksin lisätä vispikermaa massaan ja kappas, sain sopivan ohuen kuorrutteen. En takaa mitään, että se toimii yhä edelleen, mutta voitte vain kuvitella, että ehei, en todellakaan suostu kokeilemaan moisia nappeja uudelleen. Sen sijaan vaivaudun seuraavaksi värjäämään valkosuklaata, vaikka siinä on myös oma hommansa. 

Candy Melts -kuorrute

0,75 pss oransseja nappeja
2 tl kasvipohjaista margariinia
reilu 0,5 dl vispikermaa

Sulata napit ohjeen mukaan. Tässä kohtaa voit jo kuorruttaa, jos pidät paksusta kuorrutteesta, jos et, jatka tekemistä. Lisää joukkoon margariini, sekoita massaa ja menetä hermosi. Lisää joukkoon vielä epätoivoissasi kerma ja sekoita yllättäen massa tasaiseksi ja sopivaksi kuorrutteeksi. Lämmitä varovasti tarvittaessa, jos seos tuppaa jähmettymään kesken kuorruttamisen. 

Kasta tryffelit haarukoiden avulla massaan. Valuta pois ylimääräiset ja paina suklaan pala kurpitsan karaksi. Anna kuivua ja säilytä jääkaapissa. 


Pst. Kaupassa tölkissä myytävä kurpitsasose on valuttamatta hyvää. Kotitekoinen kurpitsasose kannattaa valuttaa. Laita kulhon päälle siivilä ja siivilään vielä suodatinpussi. Kaada sose suodatinpussiin ja anna  valua tunnin verran. Sitten soseen pitäisi olla tarpeeksi kiinteää. Käytä valutuksesta jäänyt mehu vaikkapa sämpylätaikinan nesteenä.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...