sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Maapähkinäkupit

Meillä on yhtäkkiä menty muutama vuosi ajassa taaksepäin. Päivät kuluvat kiukutellen ja mikään ei ole Neidin mieleen. Hän haluaa seuraa koko ajan ja suurin piirtein roikkuu jalassa kiinni, kun yritän tehdä edes jotain hommia. Tämä kertoo minulle, että hänellä ei ole hyvä olo. Yöt antavat vahvistuksen asialle. Neiti menee ihan kiltisti nukkumaan, sitten 45 minuutin jälkeen hän herää yskien ja itkien. Välillä tulee ihan oksennus ja välillä vaan itketään sylissä. Kun hän on rauhoittunut, hän nukahtaa taas muutamaksi hetkeksi. Itse en ehdi edes nukahtamaan ennen seuraavaa herätystä. Koko yön Neiti heräilee ja lopulta kaappaan hänet viereemme nukkumaan, sen vähäsen mitä hän nukkuu.

Kaikki tämä oireilu tuli pienen pienestä tipasta kananmunaa. Suolisto-oireiset ruoka-allergiat eivät ole lastenleikkiä, eivät lainkaan. Vaikka lapselle ei tule heti oireita, ne voivat tulla myöhemmin ja kestää pitkään. Tämän vuoksi monet allergikot eivät ota ruokaa edes vähää, jos siinä on oireita aiheuttavia aineita. Yhdellekään ruoka-aineallergikolle tai keliaakikolle ei saa jättää kertomatta, että ruoassa on jotain hänelle epäsopivaa. Kokeiluista tai vääristä ruoista saattaa tulla muita seurauksia kuin vaikkapa "vain" ihottuma. Keliaakikolle seuraukset ovat todella vakavia. Allergikoillekin tulee ongelmia. Meillä neidin masu lakkasi sietämästä maitoa ja se on nyt poistettu hänen dieetistään ja nyt tilanne on jo valoisampi. Viimeiset kaksi yötä eivät ole olleet enää niin epätoivoisia. Laitan nyt ainakin jouluun asti taas kerran stopin kaikille ruokakokeiluille ja Neiti saa munatonta ja maidotonta ruokaa. Toivon etten joudu karsimaan viljojakin vähäisemmäksi, totisesti toivon.

Tämän parin viikon aikana olen tehnyt keittiössä hyvin helppoja ruokia ja pieniä sekä nopeasti valmistettavia herkkuja. En vaan ole millään jaksanut kirjoittaa niistä mitään. Se 45 minuuttia rauhan aikaa illalla on kulunut seuraavan päivän valmisteluissa ja väillä ihan sohvalla löhöillen ilman konetta tai mitään järjellistä ajatustakaan päässä.

Jospa tämän vuodatuksen jälkeen menisin ihan itse asiaan. Nämä maapähkinäkupit löytyivät Allrecipen kätköistä. Ostin jokunen aika sitten pussillisen erilaisia herkkuja ja yhdet niistä olivat Reesen maapähkinäkuppeja. Niitä löytyy kaupoista "amerikan ruoka" hyllystä. Maapähkinävoin ystävät ovat haltioissaan näistä pikkuleivistä. Maapähkinän maku on vallitseva ja todella herkullinen.

Maapähkinäkupit

10 kpl

100 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
100 g sokeria
100 g maapähkinävoita
100 g fariinisokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljauutetta
1-2 rkl maitoa
200 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
---
10 Reesen maapähkinäkuppia

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Ota esille muffinipelti, ei tarvitse voidella sitä.

Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi rasva, maapähkinävoi, sokeri ja fariinisokeri. Lisää vaniljauute, muna ja 1 rkl maitoa. Sekoita joukkoon jauhot, joiden joukkoon olet sekoittanut leivinjauheen. Lisää maitoa 1 rkl, jos taikina ei pysy kasassa.

Jaa taikina 10 osaan ja pyörittele palloiksi. Laita pallot muffinipellin syvennyksiin. Paista 190 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. Ota pois uunista ja paina heti päälle Reesen maapähkinäkupit. Anna jäähtyä.Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...