keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Karkkidippi ja kurkistus Chililään

Pääsiäisenä mieleni teki pashaa, mutta sitten taas toisaalta ei tehnyt sitä yhtään mieli. Mittasin jo pienen annoksen voita ja sokeria kulhoon, mutta ei, ei sittenkään, en halunnut pashaa. Sitten lähdin kehittelemään jotain ihan muuta. Dippailu, tuo minun perisyntini, houkutti enemmän. Kaivelin kaappeja löysinkin vaikka mitä. Yleensä teen vain suolaisia dippejä, useimmiten hapanimelää dippiä vietnamilaisten kevätrullien kanssa, mutta nyt ajattelin kokeilla makeaa.

Tänään meillä on Neidin kanssa tarkoitus pitää leivontapäivä. Tuuli vaan tuivertaa niin reippaasti ulkona, että pistää miettimään leipomisen järkevyyttä. Meidän nurkilla tuppaa välillä tulemaan sähkökatkoja. Mikään ei ota niin paljoa päähän kuin sähkökatko, kun on leiponut viimeisen päälle hyvää patonkia ja sitten paistaminen menee mönkään. Olen kehitellyt pikapatonkireseptiä, pitänee jatkaa sen parisssa tänäänkin. Ainakin Neiti tykkää siitä puuhasta.

Karkkidippi

50 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
1 dl tomusokeria
250 g hyvää tuorejuustoa
2-3 rkl Baileysia tai kinuskikastiketta
1 rkl fariinisokeria
1 iso Daim rouhittuna tai joku muu suklaapatukka
100 g lempisuklaatasi rouhittuna
0,5 dl pähkinärouhetta

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Lisää fariinisokeri ja Baileys/kinuskikastike ja vatkaa ne sekaisin juustomassaan. Sekoita joukkoon 3/4 sattumista. Kaada dippi tarjoiluastiaan ja anna maustua tunnin ajan. Ripottele loput sattumista päälle ennen tarjoilua. 

Jos teet gluteenittomana/viljattomana, tarkista kinuskikastike ja suklaa sekä suklaapatukan sopivuus ja valitse keliaakikolle/viljattomalle sopiva. Tarjoiluun sopii hyvin gluteenittomat keksit. Varsinkin gluteenittomat pretzelit ovat tosi hyviä. Mansikat ja banaanit sopivat myös hyvin dipattavaksi.
Dipin kanssa sopivat hyvin niin makeat keksit kuin suolakeksitkin. 

Kurkistus Chililään

Chilit voivat hyvin. Ne saavat jo lannoitusta ja kasvu käy vauhdilla. Muutkin taimet pärjäävät hienosti. Miinanköynnös alkoi jostain syystä ruskettamaan muutamaa lehteä ja nakkasin sen kaaressa biojätteeseen. Tiedä sitten oliko kastelijassa vikaa vai mikä tuli, mutta en halunnut ottaa riskiä muiden taimien kanssa. 

Serrano Tampiqueño on saanut kasvuvaihteen silmään. 

 Habaneroilla on kauniin pyöreät lehtimuodot.

 Koristechili Aurora kasvaa nyt ihan silmissä.

Pikkuiset värinokkosenkin (isokirjopeippi) taimet alkavat tunnustamaan väriä. Jännä nähdä mitä kaikkea näistä tulee. Seoksen pitäisi olla hyvinkin kirjava, mutta saa nähdä miten käy. Taimet tuntuvat niin kauhean pieniltä, mutta pitää muistaa, että ulosistuttamiseen on vielä pari kuukautta aikaa. 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...