tiistai 21. huhtikuuta 2015

Pehmeät pretzelit ja brie-piiraat

Kerron teille yhden viisauden: Älkää koskaan luvatko mahallenne mitään ennen kuin on varmaa, että sitä on saatavilla. Tai varmistakaa ainakin, että kaupat ovat vielä auki ennen lupausta masulle. Suunnittelin lauantai-iltana herkuttelevani vastavalmistetuilla, pehmeillä pretzeleillä, briellä ja viikunahillolla. Olin tehnyt Alton Brownin inspiroivan pretzel-taikinan jo nousemaan, kun joku ääni kuiskasi minulle, että tarkistapa hillotilanne. Voi Ei! Rakas viikunahilloni oli loppu, kaapissakaan ei ollut yhtään kuivattuja viikunoita, joista teen hillon. Kello oli 17.54 lauantai-iltana, ei toivoakaan kauppareissusta. Nyyh, vatsani oli hyvin pettynyt.

Hillokartoituksessa löysin hieman paistonkestävää marmeladia ja mansikka-jalapenohilloa. Hmmm. Jälkimmäisen säästin vuohenjuustolle vaalivalvojaisiin, vadelmamarmeladi päätyi inspiraation lähteeksi. Rakastan suolaisen ja makean yhdistelmää, joten miksipäs ei yhdistäisi pretzeleitä juustoon ja marmeladiin. Pettymys alkoi vaihtumaan jo orastavaksi mielenkiinnoksi.Vatsani pettymys muuttui tyytyväisyyden huokaukseksi, kun maistoin lopulta aikaansaannoksiani. Joko se on oikeasti hyvää, niin kuin armaani minulle kertoi tai sitten vaan rakastan yli kaiken sitä suolaisen ja makean yhdistelmää.

Ja sitten siihen Altonin ohjeeseen. Kiinnostuin hänen kokkauksistaan kunnolla siinä kohtaa, kun näin hänen valmistavan ruokaa auton moottoritilassa Myytinmurtajissa. (Taas kerran tunnustuksia, Myytinmurtajat on lempiohjelmiani. Jopa siinä määrin, että kun Neiti oli ihan pieni, hän reagoi Adamin ääneen. Jouduin olemaan raskauden aikana pitkään vuodelevossa ja siinä tuli katsottua jakso jos toinenkin Myytinmurtajia.) Taas kerran jaarittelen ihan mitä sattuu, minun piti alkaa kirjoittamaan ohjetta. 

Pehmeät pretzelit

3,5 dl vettä, n. 40-asteista
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
3 tl kuivahiivaa tai vastaava määrä tuorehiivaa
575-625 g vehnäjauhoja
50 g voi- tai margariinisulaa (maidotonta tarvittaessa)
---
päälle karkeaa suolaa
---
keittämiseen 2,5 litraa vettä ja 1,25 dl ruokasoodaa (mittayksikkö on oikein, määrä on iso)

Mittaa taikinan ainekset kulhoon ja vaivaa hyväksi taikinapalloksi. Helpoimmalla pääsee käyttämällä esimerkiksi yleis- tai leipäkonetta. Vaivaa käsin kymmenisen minuuttia, koneella viisi riittää. Lisää jauhoja sen verran, että taikina irtoaa reunoista ja muodostaa pallon. Peitä taikina ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Aikaa menee noin tunti.

Voit tehdä taikinasta ihan vaan pretzeleitä tai jakaa sen puoliksi ja tehdä piiraitakin. Pretzelin valmistus on helppoa. Pyörittele taikinasta pitkää noin sentin vahvuista pötköä ja leikkaa se n. 25 cm pitkiksi pätkiksi ja kiepauta pretzelin muotoiseksi.
Jos haluat tehdä pretzeleistä isompia ja täytettäviä. Tee pötköistä noin pari senttiä vahvoja ja lisää pituuteen niin paljon, että saat hyviä rinkeleitä aikaiseksi. 

Kiehauta vesi ja sooda. Laita muutama rinkeli kerrallaan kattilaan kiehumaan 30 sekunniksi. Nosta pois reikäkauhalla ja laita pellille. Kuvassa piiraita, mutta sama juttu kummallakin.

Voitele kananmunalla ja ripottele päälle suolaa. Paista 225 asteessa kauniin kullankeltaisiksi, n. 13-25 minuuttia ihan rinkelien koosta riippuen. 

Brie-piiraat

annos pretzel-taikinaa
1-2 dl paistonkestävää hilloa (viikuna/mansikka/vadelma)
hyvää brie-juustoa

Kaulitse taikina noin puolen sentin vahvuiseksi. Ota siitä ympyröitä. Täytä hillolla ja briellä. Saa olla vähän enemmänkin kuin kuvassa, jos teet käsin. Ummista tiiviisti. Kuvassa olevat ympyrät ovat noin 10 cm halkaisijaltaan.

Keitä 30 sekuntia ruokasoodavedessä ja nosta pellille.

 Voitele kananmunalla ja ripottele päälle suolaa. Paista 225 asteessa kauniin kullanruskeiksi.

Anna jäähtyä hetki ja herkuttele!

Pst. Neidille tein rinkeleitä ilman keittämistä ja kananmunalla voitelua, hän rakasti niitä. Kananmuna-allergikolle voi tarjota tällaistä vaihtoehtoa tai sitten ihan keittää ne ja ripottelee suolan heti vedestä nostamisen jälkeen päälle. Väri ei ole yhtä kultainen, mutta maun pitäisi olla suht kohdillaan.Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...