keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Mitä tehdä pilalle menneestä kakusta?

Katu-uskottavuuteni leipojana kärsii taas, mutta tokkopa sitä enää kovin paljon on jäljelläkään. Sen verran surutta olen tunnustanut kohelluksiani keittiössä. Kaikki alkoi Operaatio Suklaamunasta. Jostain syystä kaikki siihen liittyvä on mennyt kertaalleen pieleen. Suunnittelin tekeväni pilaamastani suklaasta ihanan suklaakahvikakun, mutta yllätys, unohdin sen uuniin... Toivon, etten ole ainoa keittiökoheltaja, siksi tässä postauksessa on vinkkejä meille, joilla saattaa mokia käydä.

Kakkupohjaa voi valmistaa määrällisesti liikaa tai sitten se kuivahtaa uunissa turhankin kuivaksi, kun sattuu unohtumaan jaarittelemaan puhelimessa. (En tunnusta mitään. Voi ei, taisin jo tunnustaa. Niin, enhän minä voi jättää kommelluksia kertomatta.) Saattaapa pohja hajota kappaleiksikin, kun yrittää irrottaa kakkupohjaa vuoasta. Olen tehnyt varmasti nämä kaikki leivontaurani aikana. Olenpa jättänyt pohjan liian raa'aksikin. Onneksi suklaakakun kyseessä ollessa sen voi käyttää ihan puhtaasti mutakakkuna. Aimo kasa kermavaahtoa päälle ja hyvä tulee. Erityisesti kuivahtaneisiin kakkupohjiin ja liikatuotantoon annan nyt vinkkejä.
Trifle

Tämä jälkiruoka on ihana vaihtoehto pilalle menneen kakun hyödyntämiseen. Nimikin on sellainen, että voi vieraille sanoa tehneensä trifleen. Kenellekään ei tule mieleen, että kakkua piti tarjota, mutta näin kävi.

Vaniljavaahto

2 dl kuohukermaa
1 dl creme fraichea
0,5 dl vaniljakastikeainesta
0,5 dl maitoa

Vatkaa kaikki ainekset sopivaksi vaahdoksi. Siinä menee muutama minuutti.
Asettele pohjalle vähän hilloa tai marjoja, sitten kakkupaloja, vaniljavaahtoa, lisää marjoja, kakkupaloja ja vaniljavaahtoa. Koristele marjoilla ja suklaarouheella.

Gluteeniton versio syntyy käyttämällä gluteenittomia kakkupaloja. Munaton versio syntyy munattomista leivonnaisista tai kekseistä.

Korput

Kakkupohjasta voi tehdä aivan ihania korppuja. Leikkaa paloiksi ja kuivaa alle 100 asteessa niin kauan, että palat ovat kuivia.
Voit kastaa toisen pään korpusta sulatettuun suklaaseen ja painella sen vielä vaikkapa pähkinä- tai karkkimurskaan. Tässä on Marianne-murskaa. Suklaa ja minttu toimivat niin hyvin yhdessä.


Tiramisu ja Pappilan hätävara

Unohda savoiardi-keksit ja laita niiden tilalle ylijäänyttä kakkupohjaa tiramisun valmistamisessa. Näistä minulla ei ole kuvaa. Tiramisu-reseptejä löytyy netistä vaikka kuinka monta. (Okei, tunnustan, olen laiska. En jaksa nyt hakea omaa lempiohjettani Mustasta kirjasta. Toivottavasti toimerrun sen joskus julkaisemaan, se on niin hyvää. Mutta toisaalta, niin on moni muukin tiramisu.)

Perinteinen pappilan hätävara syntyy kermavaahdosta, puolukkahillosta ja kakun/keksinpaloista. Kannattaa myös kokeilla tehdä pappilan hätävaraa murentuneesta sitruunapiirakasta, se on tosi hyvää! Korvaa puolukkahillo lemon curdilla.

Chililä

Katsokaas vauvojani, ne ovat kasvaneet vaikka kuinka ja paljon!

Habanero Lemon kasvivalon loisteessa.

 Scotch bonnet
 Ja vielä Habanero Lemon
 Okei, okei, kaivan ne tukikepit ensi sijassa esille. 

 Cherry bomb ja Serrano vauhdissa.
 Habanero Chocolate, komia kasvi!
 Hupsista, Päivänsinetkin kaipaavat jotain "pikku" tukea.
 Samettikukissa on nuppuja koko ajan. Nypin niitä pois ja odotan, että saisin latvoa ne.
 Punalehtisiä basilikoja
Värinokkoset kasvavat myös reippaasti.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...