keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Helppo sienisalaatti

Toistaiseksi vain unelmoin metsäretkistä ja tuoreista sienistä. Onneksi jääkaapissa on yhä suolasieniä viime kaudelta, pakastimestakin löytyy erinnäinen kasa ja kuivattuja on vielä koko kylälle. Jännä homma, varastoja on vaikka kuinka paljon, mutta silti tuntee poltetta lähteä metsään keräämään sieniä. Suorastaan ahdistaa, kun sinne ei nyt ole menemistä.

Kotona kokkailin hyvin helppoa sienisalaattia. Se ei vaatinut monimutkaisia aineita ja paljoa valmistelua. Hieman liotusta, silppuamista ja sekoittamista. Valmista! Onneksi kyse oli näin helposta ohjeesta, sillä tein sen kahdesti. En muistanut käteni vakautta ja lennätin ruissipsit sienisalaatilla kaaressa lattialle liukkaalta lautaselta. Hetken mietin lämpöisiä mielessäni. Sitten kiitin miestäni, että oli samalla kertaa silpunnut enemmän sipulia. Minun oli helppo tehdä uusi salaatti.


Sienisalaatti

3 dl suolasieniä liotettuna 
1 kesäsipuli tai purjoa tai punasipulia
muutama oksa timjamia
0,5 dl öljyä
balsamiviinietikkaa maun mukaan
ripaus sokeria
maun mukaan suolaa ja pippuria

Laita sienet likoamaan kylmään veteen. Sienistä liotetaan liika suola pois. Maistelemalla selviää, että koska sienet ovat sopivia. Silppua sipuli hienoksi. Käytin myös osan varresta. Nypi timjamin lehdet. Sekoita yhteen liotetut sienet, sipuli ja timjami. Sekoita yhteen kastikkeen ainekset ja lisää sitä sienien joukkoon niin paljon kuin haluat. Tarkista maku. Terävyyttä makuun saat esimerkiksi sitruunalla. Anna maustua hetki ja aseta tarjolle. Itse söin salaatin ruissipseiltä. 

Yrttikuvia:

Olen tykästynyt Järvikylän pallobasilikaan. Se käy ihan huonekasvista ja meillä se on kestänyt mukavan pitkään. Makukin on hyvä.

Suklaaminttu on toinen rakkauteni. Se on nyt innostunut kasvamaan toden teolla. Siitä pitäisi varmaan tehdä jotain tai ainakin säilöä. 

Sitruunatimjami on myös yksi suosikeistani. Se kasvaa innokkaasti. Oli vaan hyvin hankala kuvattava. En saanut siitä edustavaa otosta vaikka kuinka yritin.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...