perjantai 28. heinäkuuta 2017

Ohrakryynipuuro

Otsikossa ei ole kirjoitusvirhettä, vaan taas tämä sydämeltään porilainen haikailee kotiseutunsa herkkuja. Ohrakryynivelli on porilainen perinneruoka. Ei se ole sen kummallisempaa kuin ohraryynejä, maitoa ja vähän suolaa hyvin pitkään haudutettuna. Monelle siihen kuuluu olennaisesti rusinasoppa. Itse halusin nyt vähän paksumpaa puuroa ja hyödyntää vuodenajan parhaita herkkuja, kuten mustikoita ja mansikoita. Näitä upeita suomalaisia superruokia.

Kaikkien superhyperterveysruokien keskellä sitä joskus hukkaa ajatuksen siitä, että miten upeaa ruokaa Suomessa on saatavilla. Metsämarjat, niin hyviä ja täynnä mm. vitamiineja ja antioksidantteja. Sienet ovat myös melkoisia terveyspommeja. Niissä on kuituja, vitamiineja, jonkin verran proteiinia, kaliumia ja onpa esim. kantarellissa rautaakin. Puhumattakaan siitä liikuntamäärästä, mitä sienihullu saa metsässä liikkuessaan. Tästä puhun nyt kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Monet teilaavat nykyään kotimaiset viljat, mutta meille ne onneksi sopivat nykyään hyvin. Meillä käytetään paljon spelttiä ja ohraa, suosikkiviljojani. Varsinkin pitkään haudutetuissa puuroissa käytän mielelläni kokonaisia ryynejä, jolloin viljan kaikki hyvät ominaisuudet ovat tallessa.


Ohrakryynipuuro

1,5 dl ohraryynejä
1 - 1,2 l maitoa, omaan ruokavalioosi sopivaa (ei rasvatonta)
suolaa maun mukaan

Kiehauta maito ja sekoita joukkoon ryynit. Anna hautua vähintään kaksi, mielellään neljäkin tuntia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Pidä kansi päällä muina aikoina. Mausta suolalla makusi mukaan. Tarjoile lämpimänä marjojen, kiisselin tai voisilmän kera. 

Kultainen tunti on ihanaa kuvausaikaa. Tämä kuva on napattu puhelimella, ei mitään filttereitä tai kuvanmuokkausta ole tarvittu.

Olen aivan rakastunut grillattuun sydänsalaattiin. Niin hyvää!


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...