maanantai 14. elokuuta 2017

Kantarellisalaatti

Jiihaaa! Sieniä, mustikoita, vadelmia, ihan paras vuodenaika menossa! Että mä rakastan suomalaista luontoa ja jokamiehenoikeutta. Jotta herkkuja voi kerätä, ei tarvitse aina mennä aarniometsään asti. Sieniä löytää yllättävän helppokulkuisistakin maastoista.

Haluan nyt muistuttaa, että jokamiehenoikeus ei koske piha-alueita. Tähän muistutukseen on hyvin painava syy. Koin karvaan pettymyksen viikonloppuna, kun vaalimani kantarellit oli käyty poimimassa aamutuimiin mökkimme pihalta. Minua otti päähän kuin pientä oravaa, jonka käpy jäätyi. (Ilmaisen asian tässä hyvin kauniisti. Mielessäni ei ollut orava, eikä mikään muukaan sivistynyt sana.) En pysty menemään hankaliin maastoihin tällä hetkellä ja mökin piha on minulle kuin taivas. Siinä näen sieniä ja marjoja niin, että hyvä mieli säilyy. Onneksi tämä poimija ei ollut koko mökin pihaa käynyt läpi ja saimme siitä vähän kantarelleja. Päällimäisenä mieleen jäi pettymys kanssasienestäjiin, puhumattakaan siitä loukatusta olosta, joka tuli kun pihalla oli luvatta käyty keräilemässä luonnon antimia.

Kantarelleista osa päätyi herkulliseen sienisalaattiin, jonka ohjeen jaan nyt teille.

Kantarellisalaatti 2-3 hengelle

1 l kantarelleja
3-4 pekoninsiivua
2-3 dl spelttihelmiä keitettynä
1-2 dl kikherneitä keitettynä esim. säilykepurkista suoraan
nippu rucolaa
tuoretta oreganoa useampi oksa
1 iso tomaatti
1 porkkana
---
vajaa 0,5 dl oliivi- tai rypsiöljyä
ripaus suolaa ja pippuria
ripaus sokeria
loraus balsamiviinietikkaa

Keitä spelttihelmet pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja huuhtele kikherneet. Huuhtele rucola ja yrtit. Kuori porkkana ja leikkaa sopivaksi. Itse tein lastuja kuorimaveitsellä. Leikkaa tomaatti kuutioiksi. Sekoita yhteen öljy, suola, pippuri, sokeri ja balsamico, jätä sivuun odottamaan. 

Laita pohjalle rucola ja yrtit. Sitten speltti ja kikherneet, päälle tomaattia ja porkkanaa. Valuta kastike joukkoon. Nostele aineksi pari kertaa niin, että sekoittuvat kivasti. Paista kantarelleista isommat nesteet pois. Ota pois pannulta.

Leikkaa pekoni pienemmäksi ja paista sitä hetki. Lisää joukkoon kantarellit ja paista rapeaksi. Laita pekoni-sieniseos salaattiin päällimmäiseksi. 

Ruoan voi muokata vegaanille sopivaksi jättämällä pekonin pois. Gluteenittoman version voi tehdä käyttämällä esimerkiksi hirssiä tai kvinoaa speltin sijaan.

Sitten vielä muutama sieni-ihanuus. Huom! Kaikki näistä ei ole ruokasieniä. 

Suppilovahveroita löytyi jo. Toivottavasti salasienestäjä ei käy niitä keräämästä pihasta. (En ole katkera, mutta kuitenkin.)

Kantarelli eli keltavahvero

Piispanhiippa (ei syötävä)

Mustamörsky (lähteistä riippuen ruokasieni, joka suositellaan ryöpättäväksi. Me emme ole testanneet ja taidamme jättää testaamatta tulevaisuudessakin.)
Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...