lauantai 19. elokuuta 2017

Mustikkamurupalat

Aloin eilen kirjoittamaan tätä mustikkamurupalapostausta, kun uutiset Turusta tavoittivat minut. Yhtäkkiä suunnittelemani alkuteksti ei ollutkaan enää hyvä. Minun piti kertoa, että kuinka hassuja juttuja Neiti on kertonut koulutiensä alkutaipaleella, mutta nyt en saa sitä kirjoitetuksi. Omassa päässä pyörii ihan liikaa muita juttuja. Olen miettinyt paljon sitä, että miten avata lapselle maailmaa terrorismin pelon varjosta ja miten kertoa siitä, että mitä ihmiset voivat tehdä toisilleen.

Tänä aamuna sitten kävin ehkä elämäni vaikeimman keskustelun lapsen kanssa. Puhuimme terrorismista, ihmisten pahuudesta, vaaroista, siitä että poliisi suojelee ja mitä voi itse tehdä, jotta maailmasta tulisi parempi paikka. Surullisia juttuja, joita on syytä käydä myös lapsen kanssa läpi rehellisesti. Pienet kuulevat kuitenkin uutisista yhtä sun toista, joten on syytä käsitellä informaatiotulvaa yhdessä ja omalta osaltaan auttaa lasta ymmärtämään. Ihan kaikkea neiti ei kuitenkaan ymmärrä ja hyvästä syystä. Hän mietti, että miten ihminen voi olla niin paha toiselle ja miksi ei voida hyväksyä kaikkia, koska eivät ihmiset ole erilaisia lopulta, koska kaikki ovat ihmisiä. Hänellä oli hyviä pointteja ja erittäin kauniita ajatuksia. Kunpa aikuisillakin voisi olla lapsen suvaitsevainen ajatusmaailma.

Yhä edelleen haluan, että hänestä kasvaa juurensa tunteva ja ylpeä suomalainen, joka ei väheksy itseään. Yksi keino on arvostaa suomalaisia raaka-aineita. Meillä on upeat metsät, joista löytää vaikka mitä. Näissä leivonnaisissa pääosan saa itseoikeutetusti mustikka.


Mustikkamurupalat
16-20 kpl

300 g erikoishienoja spelttijauhoja
100 g isoja kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
100 g sokeria
200 g maidotonta margariinia tai voita
----
0,25 dl soijajogurttia tai tavallista maustamatonta jogurttia

Täyte:
450 g mustikoita
1 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
2-4 rkl sokeria, maun mukaan

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla n. 25 cm x 25 cm vuoka. Sekoita yhteen jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja sokeri. Nypi joukkoon rasva. Ota sivuun 4 dl taikinamurua. Lisää loppuun taikinaan jogurtti. Painele tämä taikina vuoan pohjalle.

Sekoita yhteen perunajauho ja sokerit. Sekoita mustikoiden joukkoon. Levitä mustikkaseos pohjan päälle. Ripottele päälle murut. Paista n. 35-45 minuuttia tai kunnes on kypsää ja kullankeltaista. Anna jäähtyä. Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...