torstai 23. heinäkuuta 2015

Tomaattisipsit

Mikä siinä on, että aina joskus kaipailee jotain naposteltavaa? En ole mikään perinteisten perunalastujen fani, eivätkä lehtikaalisipsitkään tässä taloudessa saaneet suuren suurta kannatusta. Ruisnachot ovat tosi hyviä, mutta ei niitäkään aina jaksa syödä. Jotain muuta oli siis keksittävä vaihteluksi.

Oma suosikkini kasviksista on tomaatti. (Okei, tunnustetaan, toisena päivänä se saattaa olla joku muu.) Nyt on saanut aromikkaita ja hyvä tomaatteja täällä Keski-Suomessa mukavin hinnoin. Niinpä päädyin testaamaan tomaattisipsejä. Rehellisemmin sanottuna ne ovat ihan vaan kuivattuja tomaatteja, mutta rakenne muistuttaa mukavasti rapsakkaa sipsiä. Tomaatin maku on ihanasti tiivistynyt ja iso osa kaikista hyvistä aineista on yhä tallessa. Pieni ripaus suolaa ja yrttejä saa näistä naposteluun sopivia ihanan tomaattisia herkkuja. Tomaatin maku on todella intensiivinen ja ei niin tomaatin ystävä saattaa kaivata näiden kaveriksi jotain muutakin makua hieman miedontamaan.

Käytin valmistamiseen hyötykasvikuivuria. Uskoisin kuivaamisen onnistuvan kiertoilmauunissakin Marttojen niksillä. Viritä pellin päälle ohut metalliverkko ja kuivaa sen päällä 2-3 pellillistä kerrallaan. Leivinpaperin päällä voi kokeilla, mutta en lupaa mitään. Leivinpaperille voi jäädä kosteutta sen verran, että kuivaaminen kestää kamalan pitkään. Kuivauslämpötila ei saa ylittää 50 astetta. (Olen kuivannut perinteisessä uunissa niin, että luukku on pikkuisen raollaan, mutta se on kamalaa energian haaskuuta. Kuivata voi siis tavallisellakin uunilla, mutta taloudellista se ei ole.)

Valmistamiseen tarvitset

2 kg luumutomaatteja (tai haluamasi määrä, tuosta tulee noin litran verran sipsejä.)
hieman hyvää suolaa
kuivattuja yrttejä, esimerkiksi basilikaa

Pese tomaatit huolellisesti ja kuivaa. Leikkaa noin puolen sentin viipaleiksi. Kantapaloihin voi vetää muutaman viillon, jotta ne kuivuvat paremmin. Ripottele hyvin maltillisesti muutama suolahippunen päälle sekä mielesi mukaisia kuivattuja yrttejä. Itse laitoin basilikaa. Suolan kanssa kannattaa tosiaan olla varovainen, sen maku tuntui tiivistyvän.
Laita viipaleet kuivurin ritilälle ja laita kuivurisi ohjeiden mukaan tai antamani Marttojen vinkin mukaan kuivumaan. Kuivauslämpötilan pitää olla alle 50 astetta. Kuivumiseen kannattaa varata aikaa 7-12 tuntia. 2 kiloa tomaatteja täytti 3 ritilää.


Säilytä tiiviissä tölkissä kuivassa paikassa huoneenlämmössä. Tässä kuvassa on noin puolet 2 kg:sta valmistuneesta satsista. Toinen puoli on jo jossain ihan muualla. 

tiistai 21. heinäkuuta 2015

Suklaapalat ilman uunia

Maalaa olohuoneen seinä. Huomaa, että verhot eivät ole enää niin hyvät. Tilaa uudet verhot, odota niitä kuin kuuta nousevaa. Mieti kokonaiskuvaa ja tajua, että voi ei, meidän melkein 10 vuotta vanha sohva on kuin räjähdyksen jäljiltä muuhun olohuoneesen verrattuna. Koe ahaaelämys, että meidän yövierasmäärällä (terveisiä Poriin) vuodesohva on ainoa järkevä ostos. Löydä itsellesi hyvä sohva vain huomataksesi, että Hdthunderin kovalevy alkaa vetämään jo nyt viimeisiä henkosiaan ja on pian hankittava myös digiboxi. Käsitä olevasi niin turhamainen, sillä sohva on kuitenkin tärkeämpi hankinta. Ala odottamaan myös sohvaa kuin kuuta nousevaa. Järkyttyneenä ymmärrä, että lopullinen budjetti on kasvanut huomattavasti, mutta hei, ainakin olohuone tulee näyttämään hyvältä.

Säilömäänkin olen jo päässyt. Ilman mitään ihmeellisempiä kommervenkkejä ja kehittelyjä päädyin tekemään vaniljaista mansikkahilloa sekä amerikkalaisia maustekurkkuja. Ostokamaa tällä kertaa kurkut, kasvimaan pito on osaltani ohi. Allergisessa perheessä ei ole ihme jos jollekin tulee oireita. Minä aloin kärsimään ihan karmeasta käsi-ihottumasta. Muutamaa vaihtoehtoa kokeiltuani huomasin, että jos vain koskenkin ruohoa tai rikkaruohoja, käsiini nousee hirvittävä ihottuma. Jännä homma, koska pystyn maalaamaan ilman suojakäsineitä ja käsittelemään erilaisia kemikaaleja ynnä muita huoletta, mutta luonnollinen ruoho tekee heti tuhoja. Pöh ja höh sanon, kasvimaapuuhastelu on ollut minulle pääkopan nollaamista, mutta enää se ei käy. Onneksi on vielä ruoka, leipominen ja askartelut sekä käsityöt pääkopan nollaajina jäljellä. Sienimetsälle meinaan mennä ihan silkkaa itsepäisyyttäni, enkä chilejäkään suostu hylkäämään.

Mutta tämän vuodatuksen jälkeen ohjeeseen. Nyt tehdään helppoja suklaapaloja. Ei uunia, ei ihmeempiä muitakaan puuhia. Vain paljon suklaata, sattumia ja kondensoitua maitoa. Paloittelua, sekoittelua ja pikkuisen kuumennusta, siinä koko homma. Lomapäivään sopivan helppoa, kun ei tarvitse hellaa kummempaa välinettä.

Suklaapalat

1 prk kondensoitua maitoa, (ei kinuskiksi keitettyä, n.395 g)
200 g tummaa suklaata, ei liian makeaa
100 g voita
0,5 dl kaakaojauhetta
n. 200 g keksejä paloina (gluteenittomia tai munattomia tarvittaessa, itse laitoin Tasangon jotain suklaarinkuloita)
2-4 dl pähkinöitä
2 dl kuivattuja hedelmiä

Paloittele keksit ja isommat pähkinät. Laita kulhoon kuivattujen hedelmien kanssa. Siivilöi joukkoon kaakao. Jätä odottamaan. Laita kattilaan kondensoitu maito, suklaa ja voi. Kuumenna sekoitellen niin kauan, että suklaa ja voi sulavat. Sekoita suklaaseos tasaiseksi ja kaada sattumien päälle. Lisää sattumia halutessasi, jos näyttää siltä, että niitä on liian vähän suklaaseen nähden.

Kaada massa leivinpaperoituun vuokaan (24 cm x 24 cm). Painele tiiviiksi ja laita sitten jääkaappiin yön yli kiinteytymään. Leikkaa paloiksi. Säilyy ainakin muutaman päivän ajan jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa.

Ohje on muunneltu taste.comin super food ideas ohjeesta. Tiedä sitten mitä superfoodia tässä on, pähkinät kaiketi. Superpaljon on aikakin kaloreita ja rasvaa...

Katsaus Chililään ja puutarhaan

Habanero Lemon kasvaa hyvin. Sähköteipistä kehittelemäni merkintäjärjestelmä on tullut tarpeeseen, maalarinteippi ei pysy ämpärissä kiinni.

Pari haaraa Habanerossa.

Habanero Chocolate

Serranot, Red Cap Mushroomit, Scotch Bonnetit ja Cherry Bombit muuttivat kasvihuoneesta seinustalle. Kaikissa on sen verran nuppuja ja kukkia, että tarvitaan enemmän pölyttäjiä. Toivottavasti tällä konstilla niitä löytyy. Pörriäisiä on muutenkin kovin vähän näkösällä.

Värinokkonen on viihtynyt näissä säissä.

Pionit ovat mahdottomuudessaan niin ihania. Tähän kun tulee vesisade, on kukka mennyttä.




sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Snickers-juustokakkubrownie

Lähti lapasesta, tiedän ja tunnustan sen heti. Ihan aluksi minun piti tehdä vain helppo brownie. No se oli niin nopsasti sekoitettu, että halusin siihen vähän jotain lisää. Juustokakkuseos Snickersillä vaikutti juuri sopivalta ja sitä se olikin. Brownie sai ihan uuden ulottuvuuden ja herkullisen maun. Tein kaikista ei niin amerikkalaisen makeita, joten Snickerskään ei lyö makeudellaan yli.

Kahdesta "taikinasta" huolimatta brownie on mutkaton valmistaa. Mitään ei vatkata koneilla, suklaata ei sulatella ja rasvankin sulattamisen voi kiertää käyttämällä rypsiöljyä, jos ei jaksa nähdä yhtään ylimääräistä vaivaa. Alan näemmä muistuttamaan laiskan leipurin mallikuvaa. Kaikki tehdään nopeasti ja mitään ylimääräistä hössötystä.


Brownie

100 g voita tai margariinia (tai 1 dl rypsiöljyä) sulatettuna
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria
2 isoa kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta siivilöitynä
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa 
100 g rouhittua tummaa suklaata

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leivinpaperoi vuoka (24 cm x 24 cm). Mittaa kulhoon rasva, sokeri, vanilja ja munat. Sekoita hyvin käsivatkaimella. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kaada vuokaan ja paista 10 minuuttia 175 asteessa. (Tätä voisi kokeilla gluteenittomana käyttämällä gluteenitonta jauhoseosta.) 

Juustokakku

400 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljauutetta tai 3-4 tl vaniljasokeria
1 iso kananmuna
2 Snickersiä rouhittuna

Vatkaa kaikki muut aineet tasaiseksi ja sileäksi seokseksi paitsi Snickersit. Kun seos on sileää, sekoita joukkoon kevyesti Snickers-rouhe. Ota brownie pois uunista 10 minuutin jälkeen ja nostele varovasti ja tasaisesti pinnalle juustokakkuseos. Paista vielä 20-30 minuuttia tai kunnes juustokakkuseos on hyytynyt. Anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.


Onneksi välillä on sen verran lämmintä, että terassilla tarkenee istua ilman vilttiä.

Terveisiä Chililästä

Kylmääkin kylmempi kesäkeli vaivaa chilien kasvua. Muutamat lämpimät päivät saivat heti aikaiseksi varsinaisen kasvupyrähdyksen. Varsinkin Chinenset innostuivat elämästään. 

Habanero Chocolate kehittää kukkasia. Isoimmat lehdet ovat kättäni isompia, lisäksi kasvit ovat tukevia.

Kyllähän nämä pikkuhiljaa kasvavat. Lisälämpöä taivaalta kaivataan.

Sitä pitää varmaan sutia pian Red Cap Mushroomeja. Pölyttäjiä ei ole mitenkään liian paljon liikkeellä.


Aurora tekee podeja kylmässäkin ilmassa. Nämä annuumit eivät ole olleet lainkaan kasvihuoneen suojissa.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...