maanantai 11. helmikuuta 2013

Laskiaisen lihapataMeillä ei niin kauheasti hernesoppaa syödä, niin ajattelin tehdä toisenlaisen padan laskiaiselle. Käytin siinä lihana porsaanlapaa, joka vaatii pitkän kypsennyksen, mutta on paljon maukkaampaa kuin ulkofilee. Puhumattakaan siitä, kuinka edullisesti porsaanlapaa saa. Jotten ala enempiä palopuheita lihasta pitämään, ohjeeseen:

10 hengelle (Tämä on iso annos)

2 kg porsaanlapaa
2 dl vehnäjauhoja (allergiseen versioon maissijauhoja)
3 rkl ruokaöljyä
vettä niin paljon, että liha melkein peittyy
1,5 tl suolaa
1,5 rkl chilimurskaa (tai oman maun mukaan)
-------

400 g tomaattimurskaa
1 prk papuja tomaattikastikkeessa (viitseliäs keittää itse papunsa, minä en nyt jaksanut)
120-150 g chorizoa ohuina viipaleina (allergiselle ilman, lisää vain erilaisia yrttejä)
oman maun mukaan valkosipulia murskana
1 iso sipuli silppuna
1 tl oreganoa

Poista possusta nahka, jos sitä on. Jauhota sen jälkeen kauttaaltaan. Ota iso kattila ja kaada öljy kattilaan. Kun öljy on kuumaa, paista possu kauttaaltaan ruskeaksi. Lisää kattilaan vesi, suola ja chili. Laita miedolle lämmölle porisemaan kolmeksi tunniksi. Jäähdytä sen jälkeen. (Tässä on taikana se, että näin saadaan ylimääräinen rasva pois. Joku tosin saattaa sitä rasvaa rakastaa, mutta minä en.)

Kuori pinnalta rasva pois ja ota liha pois kattilasta ja palastele se miellyttävän kokoisiksi palasiksi. (Jos on hyytelömäistä liemi, kannattaa sitä hetki lämmittää ennen kuin kalastelee lihan pois.) Laita lihapalaset takaisin ja lisää loput ainekset. Anna muhia taas pari tuntia miedolla lämmöllä.

Tarjoile perunoiden tai riisin kera. Pelkkä liha maistuu mainiolta leivän välissä.


                        Lapaa oli pakko leikata kahteen palaan, että se mahtui kattilaan.


Pst. Käyttämällä maissijauhoja, ohje on gluteeniviljaton. Muutenkin se on munaton ja maidoton. Chorizon jätin allergiselta pois, koska en ollut varma raaka-aineista. Niin juu, ja muista tarkistaa mitä pavuissa on, jos käytät valmiita purkkipapuja.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...