perjantai 30. elokuuta 2013

Juureslastuja ja pehmeää porkkanakeittoa

Tänä viikonloppuna on monella joko venetsialaisia tai sadonkorjuujuhlia. Keski-Suomessa ei niin venetsialaisia tunneta, mutta vanhoissa kotimaisemissa ja mökkiseudullamme rannikolla niitä vietetään. Venetsialaiset ovat kesän ja mökkikauden päätösjuhla. Ilotulitukset valaisevat taivaan ja hyvä ruoka on tietenkin myös juhlassa keskeisenä. Joillakin on rapujuhlat samassa, toiset juhlivat hyvää satoa.

Rakuuna luo täydellisen liiton porkkanan kanssa.


Pehmeä porkkanakeitto

1 kg porkkanaa
pala purjoa/keltasipulia
oliiviöljyä
lipstikkasuolaa/kanaliemikuutio/fondia, valitse sinulle sopiva vaihtoehto
4-6 dl vettä
1 dl ruokakermaa, valitse sinulle sopiva kermavalmiste
mustapippuria maun mukaan
hyppysellinen rakuunaa
vähäsen timjamia
ripaus muskottia

Kuori ja pilko porkkanat, silppua purjo. Laita kattilaan oliiviöljy ja kuullota silputtu purjo. Lisää porkkanat ja loput aineet. Anna kiehua niin kauan, että porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta. Tarjoa creme fraichen ja yrttien (persiljaa, rakuunaa) kera.


 Rapeita juureslastuja: myskikurpitsaa, porkkanaa, retiisiä, palsternakkaa

Juureslastut:

Haluamiasi juureksia kuten  myskikurpitsaa, porkkanaa, retiisiä, palsternakkaa, perunaa, punajuurta
pari ripausta suolaa
2-3 rkl ruokaöljyä

Kuori juurekset leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi joko kuorijalla, mandoliinilla, terävällä veitsellä jne. Tärkeää on se, että lastut ovat ohuita.

Sekoita kasvisten joukkoon vähän suolaa ja pari ruokalusikallista ruokaöljyä. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille. Laita juurekset yhteen kerrokseen. Paista 175 asteessa 20-45 minuuttia. Myskikurpitsa 20 minuuttia, retiisi noin 15 min,palsternakka 20-30 min, porkkana sekä peruna vaativat vähän pidemmän ajan. Avaa luukkua pari kertaa paiston aikana ja kääntele lastuja. Ota pois ja tarkista rapeus. Laita talouspaperin päälle valumaan ja rapeutumaan lisää. Esimerkiksi kurpitsalastut rapeutuvat lisää paiston jälkeen, mutta jos eivät kymmenessä minuutissa ole tarpeeksi rapeita, paista vielä lisää.

Meillä juhlittaisiin tällä kerralla satoa.  :)

Aikomukseni on tehdä kuivurillakin mm. porkkanalastuja sekä palsternakkalastuja, niistä laitan sitten myöhemmin lisää.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...