sunnuntai 18. elokuuta 2013

Chilihillo

Löysin Nigellan chilihillo-ohjeen. Pienillä muutoksilla suomalaisempaa makuun, siitä tuli oikein hyvää herkkua. Tapani mukaan virittelin ohjetta vähän lisää vaihtelemalla chililajikkeita ja lisäämällä yrttejä. Sitruunainen oli todella ihanaa ja voisin hyvin kuvitella lisääväni sitä kalan kanssa tarjolle. Lohikäärmeen hillosta saa potkua tarvittaessa.


Chilihillo, perusohje:

4 dl omenaviinietikkaa
2 dl vettä
1 kg hillosokeria (kokonaan se Dansukkerin hillosokeri pussi)
150 g punaista paprikaa, ilman siemeniä hyvin pienenä silppuna
150 g punaista chiliä, ilman siemeniä, hyvin pienenä silppuna

Sekoita kattilassa etikka, vesi ja hillosokeri. Anna kiehua miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Lisää joukkoon paprika ja chili. Anna kiehua vielä 10 minuuttia. Anna jäähtyä puolisen tuntia. Sekoita sitten, jotta chilit ja paprikat leviävät tasaisesti seokseen. Purkita puhtaisiin ja desinfioituihin purkkeihin. Tarvitset purkkeja n. 1,5 litran edestä. Säilytä jääkaapissa.

Sitten siihen virittelyyn. Vaihtelin paprikoita sekä chilejä. Yhteen lisäsin yrttejäkin. Chilin määrää kannattaa maistella. Lisää ensin seokseen vähemmän chiliä ja maista minuutin kiehumisen jälkeen. Lisää chiliä, jos siltä tuntuu.

Jaoin vesi-viinietikka-hillosokeri-seoksen neljään osaan, jokaisen omaan kattilaansa. Sitten mittasin seuraavat aineet per seos:


Sitruunainen chilihillo:

30-60 g 'lemon drop' chiliä (Määrä riippuu omasta tulisuuden sietokyvystä)
40 g keltaista paprikaa
3 rkl silputtua sitruunabasilikaa

Jalapenohillo:

40 g vihreää paprikaa
40-60 g jalapenoa (Samat sanat, omasta mausta riippuu määrä)

Lohikäärmeen hillo:

40 g punaista paprikaa
20 g punaista peruschiliä
omalla vastuulla haluamasi määrä 'Naga Morichia' tai 'Habaneroa'

Perusseos:
40 g punaista paprikaa
40 g punaista chiliä ('Apache' tai ihan kaupasta saatavaa sitä punaista "peruschiliä")


Chilien tulisuus voi vaihdella huomattavasti. Joskus kaupasta ostetut tai kotona kasvatetut chilit voivat olla melkein kuin paprikaa tai sitten ne ovat todella tulisia. Maista aina varovasti chiliä ennen käyttöä ettei tule yllätyksiä!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...