perjantai 9. elokuuta 2013

Kuningatarhillo ja sitruunainen mustikkahillo

Olen aina pitänyt kuningatarhillosta, mustikoiden ja vadelmien liitto on niin täydellinen. Kuningatarhillo sopii esimerkiksi munkkien tai muffinien yllätykseksi. Lettukesteillä se on oiva lisuke mansikkahillon sijaan. Sitruunainen mustikkahillo tuo ihanaa vaihtelua tavalliseen mustikkahilloon. Todella hyvältä se maistuu, jos tykkää sitruunasta yhtä paljon kuin minä.

 Sitruunaista mustikkahilloa, paholaisenhilloa ja sinappikurkkusalaattia

Kuningatarhillo

500 g vadelmia
500 g mustikoita
0,5 dl vettä
500 g hillosokeria

Perkaa marjat. Mittaa ne kattilaan veden kanssa. Kuumenna niin, että höyryä alkaa nousemaan. Lisää sitten hillosokeri ja keitä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä parikymmentä minuuttia ja tölkitä sitten. Käytä puhtaita ja uunissa kuumennettuja lasipurkkeja. Hygienia on todella tärkeää hillon säilymisen kannalta.


Sitruunainen mustikkahillo

1,5 litraa mustikoita
1 sitruunan kuori ja mehu
500 g hillosokeria (Dansukker)

Perkaa mustikat. Pese hyvin sitruuna ja raasta siitä keltainen kuorikerros ja purista sitten mehu. Kaada kattilaan mustikat ja sitruunamehu ja kuoriraaste. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon hillosokeri. Keitä hilloa 10 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta. (Vaahto mahdollistaa homeen syntymisen, siksi se pitää poistaa.) Jäähdytä niin kauan, että marjat eivät enää nouse pintaan. Tölkitä sitten puhtaisiin tölkkeihin.


Lasitölkkien desinfiointi
  • Upota tölkit kylmään veteen jo edellisenä iltana.
  • Pese tölkit kansineen huolellisesti. 
  • Laita tölkit kylmään uuniin. Käännä lämpö 125 asteeseen. Kun uuni on kuuma, laske siitä 15 minuuttia.
  • Kiehauta kannet/korkit ja tiivisteet.
Perusasioita säilönnästä
  •  Puhtaus ja hygienia ovat erittäin tärkeitä. Pese kätesi huolellisesti tai käytä kertakäyttöhanskoja.
  • Täytä purkit piripintaan, näin ilmatila vähenee ja pilaantumisen mahdollisuus pienenee. Erityisen tärkeää tämä on suolasienten kanssa. Siitä lisää myöhemmin.
  • Sulje tölkit heti.
  • Säilytä tölkit pimeässä ja viileässä paikassa, kuten jääkaapissa.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...