sunnuntai 11. elokuuta 2013

Kotitekoinen vaniljauute

Olen niin kyllästynyt keinotekoiseen vanilja-aromiin, se ei vaan ole sama asia kuin aito vanilja. Vaniljatangot maksavat maltaita ja ainakaan tavallisessa kaupassa en ole törmännyt vaniljauutteeseen, jota käytetään paljon rapakon takana. Sitten muistin vuosia sitten tehneeni vaniljauutetta itse. Nyt laitoin taas satsin tulemaan ja laitan teille teko-ohjeen. Tekeminen ei ole vaikeaa, kärsivällisyyttä vaan tarvitaan roppakaupalla.

Pari päivää kypsynyt uute


Vaniljauute

2,5 dl vodkaa
2 vaniljatankoa

Pese ja puhdista huolellisesti sopivankokoinen purkki. Halkaise vaniljatangot pitkittäin ja laita purkkiin. Kaada vodka päälle. Sulje huolellisesti. Laita purkki pimeään paikkaan ja ravista kerran viikossa. Anna tekeytyä 2-3 kuukautta.
Vaniljauute on tymäkkää tavaraa, kannattaa annostella aluksi varovasti, kunnes oppii oikean suhteen. Uutetta käytetään kuumennettaviin ruokiin (leivontaan), jotta alkoholin maku haihtuu.


Ensi viikolla jatketaan säilömistä, tutustutaan ainakin kantarelliin sekä kokkaillaan amerikan herkkuja. Saattaapi olla, että leivotaankin, jos aika antaa myöden. Käypä katselemassa mitä Jauhottoman taikinan keittiössä tapahtuu.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...