tiistai 13. elokuuta 2013

Pehmeä -ton vuokaleipä (gluteeniton, munaton, maidoton)

Pehmeä pizza innosti minua kehittelemään pehmeän gluteenittoman leivän. Halusin siihen kauniin värin ja vähän enemmän makuakin. Aikani ihmeteltyäni, syntyi Neidin kanssa seuraava leipä:

 Yksi leivän parhaista puolista on se, että tämä ei murene!

50 g maissijauhoja (ei tärkkelys!)
75 g riisijauhoja
85 g perunajauhoja
110 g tapiokatärkkelystä
50 g tummaa täysjyväriisijauhoa
0,25 tl leivinjauhetta
1-1,5 tl suolaa
4 tl kuivahiivaa
---
3 dl kädenlämpöistä vettä
1,5 tl ksantaania
2 tl omenaviinietikkaa
0,5 tl ruokasoodaa
3 rkl sokeria
2 rkl rypsiöljyä
1 dl Tofutti Creamy smooth valmistetta (creme fraiche varmaan sopii myös, jos voit maitoa käyttää)

Sekoita kulhossa kuivat aineet maissijauhoista kuivahiivaan. Vatkaa vatkaimella toisessa kulhossa sekaisin kosteat aineet vedestä Tofuttiin. Lisää joukkoon kuivat aineet ja vatkaa sähkövatkaimella 5 minuuttia. Kaada taikina leipävuokaan ja peitä leivinliinalla. Anna nousta 30-40 minuuttia. Paista 175 asteisessa uunisssa n. 48-55 minuuttia. Ota pois uunista ja voitele heti kevyesti vedellä. Peitä sitten leivinliinalla ja anna leivän levätä tovi ennen leikkaamista. 

Säilytä viipaleiksi pakastettuna ja ota aina käyttöön se määrä kuin tarvitset.

Määrät ovat grammoina vaihteeksi. Testaan ohjeiden tarkkuutta näin välillä. Omenaviinietikan ja ruokasoodan käyttö tekee leipään pehmeämpää rakennetta, ne simuloivat kananmunaa.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...