lauantai 24. elokuuta 2013

Twix-palat

Meillä on ollut sellaista hulinaa ja yöriehumista, että kaipasin jotain todella hyvää. Mielessäni välkkyi Twixin tapainen leivonnainen. Halusin siihen paljon pehmeää toffeeta ja pohjaan jotain muutakin kuin kovaa keksiä. Tein cookie-taikinasta löysemmän version pohjaksi. Keittelin hartaudella toffeeta ja sulattelin vielä suklaata päälle. Todellinen herkkupala on syntynyt!



Pohja:

100 g voita tai margariinia
0,5 dl fariinisokeria
1,25 dl sokeria
1 muna
2,25 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
0,25 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
100 g suklaarouhetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita vuokaan leivinpaperi. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri, sooda ja leivinjauhe ja jätä odottamaan. Vatkaa voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon muna ja sekoita hetki. Lisää sitten jauhoseos ja sekoita. Lisää lopuksi nopeasti sekoittaen suklaarouhe taikinaan. Levitä taikina vuokaan ja paista kypsäksi 15-30 minuuttia. (Olen pahoillani, en muista tarkkaa aikaa.) Pohja on väriltään kullankeltainen, kun se on kypsä.) Anna jäähtyä. Älä ota pois vuoasta.

Toffee:

65 g voita tai margariinia
150 g ruokokidesokeria
75 g sokeria
200 g kondensoitua maitoa
150 g glukoosisiirappia

Mittaa ainekset kattilaan. Keitä kohtalaisella lämmöllä niin kauan, että lämpömittari näyttää massan lämpötilaksi 114 astetta (pehmeä kuula). Muista sekoitella vähän väliä. Usko minua, massa voi palaa pohjaan... Joten sekoittele. Anna jäähtyä jonkin aikaa ennen kuin kaadat toffeen cookie-pohjan päälle. Ole kaataessasi todella varovainen, massa on vieläkin kuumaa.

Jos sinulla on kiire, nosta vuoka hetkeksi jääkaappiin, muuten anna jäähtyä huoneenlämmössä. Kun toffee on jähmettynyt, sulata päälle 100 grammaa mielesi makuista suklaata. Suklaa kannattaa temperoida ettei se harmaannu. Anna suklaan kovettua. Säilyy huoneenlämmössä.

Temperoi maitosuklaa. Sulata vesihauteessa ja sekoittele, kunnes suklaan lämpötila on 45 astetta. Jäähdytä 26-27 asteiseksi (esim. kaada suklaa isolle leikkuulaudalle/marmoritasolle ja sekoittele tai sitten ihan odota, että jäähtyy.) Lämmitä suklaa uudelleen 30 asteiseksi. Käytä tarkkaa lämpömittaria ja ole kärsivällinen. Vesihaude ei saa olla liian kuuma. Tumman suklaan lämpötilat: 48-50 / 27-28 / 31-32. Valkosuklaa: 40 / 26-27 / 28-29


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...