keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Hampizza

Näin viikonloppuna kuvan hampurilaisen ja pizzan risteytyksestä. Tiesin heti, että sitähän on kokeiltava. Se olikin onnistunut kokeilu! Pizzan ja hampurilaisen parhaat puolet yhdessä hyvin maukkaina. Ohut pizzapohja oli hampitsassa mukavampi syödä kuin sämpylä. Pihvi ja muut täytteet pysyivät erittäin mehevinä pohjan sisällä. Parasta tässä on muunneltavuus. Jauhelihan joukkoon voi hyvin sekoittaa vaikka kasvisraastetta halutessaan. Juustoa ei ole pakko laittaa montaa siivua, jo yksikin tuo mehevyyttä. Oman makunsa mukaan sisään voi laittaa vaikka sipulia tai tomaattia. Tässä meidän versiomme. Teimme myös -ton version (gluteeniton, munaton, maidoton), sen ohje on tekstin lopussa.



Käytin pohjana tätä tuttua taikinaa. Samassa ohjeessa olevaa tomaattikastiketta käytin pizzakastikkeena. Voit käyttää omaa suosikkiasi.

Pihvit voi tehdä haluamallaan tavalla tai lihalla. Tässä meidän valintamme:

Pihvit:
4-10 pihviä

400 g naudan jauhelihaa
400 g nauta-sikajauhelihaa
0,5 sipulia silputtuna
1 rkl ketsuppia
loraus Worcester-kastiketta
suolaa, pippuria

Sekoita pihvien ainekset hyvin yhteen. Vaivaa taikinaa hetki. Paista niihin kaunis ruskea pinta paistinpannulla. (Käytä paistoon sinulle sopivaa rasvaa - öljyä, voita tai maidotonta margariinia.)

Jaa taikina 4-10 osaa, riippuu ihan siitä kuinka isoja haluat tehdä. Neljään osaan tehtynä on ison miehen jättimäiseen nälkään tarkoitettuja. Itse tuli syötyä hampitsasta useamman kerran, kun tulin tehneeksi niistä isoja.


Hampurilainen kasataan pohjan päälle ylösalaisin. Kaulitse pizzapohja ohueksi. Laita päällimmäiseksi haluamasi täyte ensimmäisenä, pizzakastike viimeisenä.

Lisäksi käytimme täytteenä cheddar-juustoa, kermajuustoa, pekonia ja haudutettua punasipulia.
Alimmaisena oli pekoni, sitten cheddar, pihvi, juusto ja tomaattikastike.

Kun olet laittanut täytteet, ummista hampizza ja käännä se oikein päin pellille odottamaan muiden valmistumista. Näitä ei tarvitse kohottaa, laita paistumaan heti kun olet valmis. Paista 225 asteessa niin kauan, että taikina on kauniin kullankeltaista ja tuntuu kypsältä. Voit myös voidella kananmunalla hampitsat ennen paistoa. Silloin esimerkiksi seesaminsiemenet sopisivat loistavasti päälle.


 Lisukkeena oli salaattia, tomaattia, amerikkalaisia maustekurkkuja sekä paholaisenhilloa.

Gluteeniton hampitsa:


1,5-1,75 dl kädenlämpöistä vettä
1,5 tl kuivahiivaa
2 tl sokeria
----

3,25 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Käytin Semperin jauhoja) 
0,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl omenaviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä

Sekoita vesi, hiiva ja sokeri. Lisää sitten muut aineet ja sekoita taikinaksi lusikalla. Peitä leivinliinalla ja anna nousta tunnin verran.
Jaa 3-4 osaan ja kaulitse tavallisia (ei tärkkelys!) maissijauhoja käyttäen ohuiksi pohjiksi. Kasaa samoin kuin tavalliset hampitsat. Käytä tarvittaessa soijajuustoa tavallisen juuston sijaan täytteenä.

Kasvisversion voi valmistaa kasvispihvistä ja soijajuustosta. 

Huom! Ohjeeseen korjattu veden määrä. Tein monetta kertaa näitä, mutta käytin eri mittaa kuin aiemmin. Tieteellinen tutkimukseni osoitti, että kolmesta mitastani yksikään ei antanut samaa grammamäärää, kun mittasin 1 dl vettä. Isoin heitto oli 11 g, joka näin pienessä ohjeessa on aika paljon. Tästä viisastuneena taidan alkaa tekemään gluteenittomat ohjeet grammamääräisinä, koska punnitseminen on huomattavasti tarkempaa.
  
Mieltäni jäi vaivaamaan yksi asia: Onko tämä Hampizza vai Hampitsa? Jostain syystä taitaa jälkimmäinen kuulostaa paremmalta, vai kuulostaako?

 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...