torstai 12. syyskuuta 2013

Pizza tavallista paremmilla täytteillä

Nyt on aika mennä vakavaksi pizzan kanssa. Kylmäsavulohta ja haudutettua punasipulia piparjuurikerman kera, ilmakuivattua kinkkua ja tryffelimarinoituja torvisieniä sekä marinoitua mozzarellaa, paistettua vuohenjuustoa ja paholaisenhilloa sekä rucolaa - kuulostaako hyvältä? Näitä pizzoja voi tarjota vähän juhlivammissakin illanvietoissa hyvällä omatunnolla.


Annoksesta tulee 6 noin 20 halkaisijaltaan pizzaa. Tietysti voi tehdä minipizzoja tarvittaessa. Tällöin niitä saa noin 20 kpl. Pizzapohjana on vanha tuttu huolella tehty grillipizzan pohja. Käytin myös ohjeen tomaattikastiketta. Ohje  on täällä.

Haudutettu punasipuli:

1 isohko punasipuli
1 dl punaviiniä
1-2 rkl ruokosokerisiirappia
pippuria ja suolaa

Viipaloi sipuli oikein ohueksi. Laita se kattilaan muiden aineiden kanssa. Anna kiehua niin kauan, että viini on melkein haihtunut.
 
Tryffelimarinoidut torvisienet:

1 dl kuivattuja torvisieniä
1 dl kuumaa vettä
0,5 dl tryffeliöljyä

Liota torvisieniä ensin vedessä 10 minuuttia. Valuta vesi sitten nopeasti pois ja lisää sen tilalle tryffeliöljy. Anna marinoitua puoli tuntia ja paista sitten sienet nopeasti rapeiksi.

Marinoitu mozzarella

1 pallo mozzarellaa
0,5 dl oliiviöljyä
basilikan lehtiä
suolaa ja pippuria

Silppua basilika hienoksi. Sekoita se ja mausteet öljyn joukkoon. Laita mozzarella joukkoon. Marinoi ainakin puoli tuntia.

Piparjuurikerma:

0,5 prk creme fraichea
2-3 tl tuoretta piparjuuriraastetta
suolaa ja valkopippuria maun mukaan

Sekoita ainekset yhteen. Anna makujen tasaantua puolisen tuntia.

Piparjuurikermaa pizzan päällä ennen paistoa.

Pizzojen paisto:

Jaa taikina kuuteen yhtä suureen osaan. Kaulitse niitä sitä mukaa kuin tarvitset. Jos käytät pizzakiveä, laita se ohjeen mukaan uuniin. Meidän kivemme ohjeissa lukee, että laita kylmään uuniin.

Kylmäsavulohipizza:

Esipaista pizzaa viisi minuuttia. Ota uunista ja täytä sitten. Levitä pohjalle piparjuurikerma, sitten lohisiivut ja punasipuli. Laita uudelleen uuniin ja paista kypsäksi. (Täyttämisen aikana voi hyvin paistaa jonkun muun pizzan kypsäksi.) Laita pizzan päälle kypsennyksen jälkeen tuoretta ruohosipulia. Pizzan liu'uttamiseen kivelle voi käyttää pizzalapiota tai vaikka puista leikkuulautaa. Käytä vehnäjauhojen sijasta maissijauhoja laudan jauhottamiseen, ne toimivat paljon paremmin.)


Valetryffelipizza:

Kauli pohjat ja laita pohjalle tomaattikastiketta, sitten ilmakuivattua kinkkua, tryffelimarinoituja torvisieniä ja sinne tänne mozzarellaa. Laitoin myös kirsikkatomaatin puolikkaita sinne ja tänne. (Punasipuli sopii kyllä tähänkin versioon, jos haluat laittaa.) Lisää paiston jälkeen pizzan päälle tuoreita basilikan lehtiä.


Vuohenjuustopizza:

Kaulitse pohja. Paista sitten kuumalla ja kuivalla pannulla vuohenjuustoviipaleet (200 g yht.) toiselta puolelta kullankeltaisiksi. Levitä pohjalle tomaattikastiketta, sitten laita vuohenjuustoa sinne ja tänne paistopuoli ylöspäin. Paista uunissa kypsäksi. Lisää päälle paholaisenhilloa ja rucolaa paiston jälkeen.


Oma marssijärjestykseni pizzojen paistossa oli seuraavanlainen: esipaistoin ensin savulohipizzojen pohjat. Sitten paistoin valetryffelipizzat, niiden jälkeen vuohenjuustopizzat. Lopuksi täytin savulohipizzat ja paistoin ne. Näin ihan siltä varalta, jos lohesta olisi valunut nesteitä kivelle. 


Allergiainfo:
  • Maidoton versio syntyy käyttämällä soijajuustoa ja creme fraichen tilalla Tofutin sour supreme -valmistetta.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...